Особливості роботи за сумісництвом: що варто знати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Особливості роботи за сумісництвом: що варто знати

Особисті фінанси
603
Особливості роботи за сумісництвом: що варто знати
Особливості роботи за сумісництвом: що варто знати
В Україні трудові відносини між працівником і роботодавцем регулюються чинним законодавством. Іноді особа може мати додаткову роботу за сумісництвом, крім основного місця праці.
Про особливості такої роботи розповіли фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.
Конституція України гарантує кожному право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується (стаття 43).

Чи може працівник мати додаткову роботу за сумісництвом

Фахівці держпраці пояснили, що відповідно до ч. 2 ст. 21 Кодексу законів про працю (КЗпП) працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної та творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному чи одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Кредит до зарплати 👛

Зазначається, що відповідно до ст. 1021 КЗпП України сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця — фізичної особи.
Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Чи є обмеження щодо тривалості роботи за сумісництвом

У Держпраці повідомили, що у листопаді 2022 року Кабінет Міністрів скасував обмеження щодо тривалості роботи за сумісництвом для працівників державних підприємств, установ та організацій.
Нагадаємо, українці при виборі роботи найбільше цінують рівень заробітної плати та можливість працювати віддалено, але також звертають увагу на такі аспекти, як наявність бронювання і репутація компанії.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас