Особливості оренди житла в Польщі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Особливості оренди житла в Польщі

Особисті фінанси
307
Особливості оренди житла в Польщі
Особливості оренди житла в Польщі
Оренда житла в Польщі має свої особливості, які важливо знати як місцевим жителям, так і іноземцям. Це стосується типів договорів, прав та обов’язків наймачів житла і орендодавців.
Якщо ви вирішили шукати помешкання через агентство нерухомості, то щоб оглянути квартиру від нього, слід укласти договір та оплатити послуги рієлтора наперед. В середньому це коштує 100 злотих.
Водночас безпосередні власники нерухомості найчастіше самостійно публікують оголошення про оренду. Тож розпитати про помешкання і домовитися про зустріч можна безкоштовно і це буде значно швидше.

Ціна в оголошенні не остаточна

Польські оголошення відрізняються від українських тим, що вартість оренди там поділена на частини. Тобто, якщо ви бачите в заголовку ціну 2 тис. злотих, це не означає, що вона остаточна.
До вартості оренди входить власне ціна за саме житло та адміністративні оплати. Їх тут називають чинш. Тобто це ті гроші, які власник квартири сплачує за ремонт будинку, прибирання території, вивезення сміття та інше.
Часто власники вносять чинш до вартості оренди, тож у відповідній графі оголошення може бути вказано всього лиш 1 злотий, а також буде прописана ціна на медіа. Це решта можливих доплат, як-от комунальні платежі згідно з лічильниками: вода, газ, електроенергія, опалення, телебачення та Інтернет. Нерідко буває, що вам потрібно буде підписати договори з постачальником газу, електроенергії та Інтернету.
Окрім цього, в Польщі заведено брати з орендаря так звану кауцію. Це гарантійний платіж, який ще називають депозитом. Як правило, він дорівнює сумі місячної оренди. Це оплата за можливі збитки упродовж терміну винаймання помешкання.
Якщо під час виселення з меблями й обладнанням у квартирі все так само, як і було під час заселення, власник повертає кауцію орендарю впродовж місяця.
Ринок нерухомості, як правило, завжди дуже активний, тож якщо ви плануєте переїхати найближчим часом, слід приділити пошуку житла максимум свого часу.
Зверніть увагу, що восени знайти житло в Польщі особливо важко, оскільки починається академічний рік. Тобто в усіх великих містах студенти шукатимуть дешеві квартири.

Договір оренди

У Польщі практично неможливо орендувати квартиру без договору. У цьому зацікавлений насамперед власник житла. Податок на такий вид заробітку там невеликий, а штраф за нелегальну діяльність значний. Це вигідно й орендарю, адже в разі непорозуміння з власником завжди можна буде звернутися до умов договору.
До слова, цей документ хоч і укладається без присутності нотаріуса, але має реальну вагу в Польщі, якщо конфлікт між власником і орендарем доходить до суду.
Ідеальний варіант, якщо власник надасть вам зразок договору завчасно, щоб ви могли детально з ним ознайомитися чи порадитися з кимось місцевим. Якщо у такому зразку вас щось не влаштовує, відповідний пункт за згодою з власником можна буде викреслити. Зазвичай такі договори укладаються на рік з можливістю подовження, але виїхати завчасно теж можна. Ці умови варто прописати окремо.
До договору оренди обов’язково додається протокол здавання житла. У ньому зазвичай сторони прописують покази лічильників, наявність меблів і техніки у квартирі та їхній стан. Не зайвим буде додати фото помешкання.
Перед тим, як підписувати договір оренди, потрібно обговорити з власником квартири декілька важливих питань, аби у майбутньому не виникало розбіжностей і суперечок. Наприклад, наявність додаткових мешканців — якщо до вас на певний час має приїхати друг чи родич.
Обов’язково попередьте про це власника квартири, оскільки він має право розірвати договір оренди в односторонньому порядку. Потрібна письмова згода власника, щоб ви мали право надавати житло для людей, які не передбачені договором оренди як пожильці.
Домашні тварини — це справжній головний біль для будь-якого шукача житла в Польщі. Дуже багато власників хвилюються щодо подряпаних меблів чи пошкоджених предметів інтер’єру. А ще проблемою може стати шум від тварин, який турбуватиме сусідів. Нерідко орендодавець стягує гарантійний платіж, якщо тварина пошкодила якесь майно у квартирі. У більшості оголошень власники вказують, чи готові вони прийняти вас із твариною, тому обов’язково звертайте на це увагу.
Нагадаємо, у Польщі для купівлі нової квартири потрібно майже 12 річних зарплат. Вартість квартир у Польщі варіюється в залежності від регіону, розміру та стану житла. Середня ціна за квадратний метр у великих містах, таких як Варшава, Краків, Вроцлав чи Гданськ, може досягати 10 000 злотих і більше. У менш населених регіонах і містах ціни можуть бути значно нижчими, від 5 000 до 7 000 злотих за квадратний метр.
У першому півріччі цього року кількість поданих заяв про надання міжнародного захисту в Польщі була на 79% (+3,4 тис. осіб) більшою, ніж за аналогічний період 2023 року — згідно з даними Управління у справах іноземців, опублікованими в липні.
До речі, якщо ви збираєтеся їхати за кордон на власному авто, не забудьте оформити поліс «Зеленої карти», який є обов’язковим в разі виїзду за кордон для всіх транспортних засобів, зареєстрованих в Україні:

Оформити зелену картку

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас