Порахували, скільки бізнесів заснували українці в Польщі з початку війни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порахували, скільки бізнесів заснували українці в Польщі з початку війни

Особисті фінанси
544
Порахували, скільки бізнесів заснували українці в Польщі з початку війни
Порахували, скільки бізнесів заснували українці в Польщі з початку війни
Порахували, скільки бізнесів заснували українці в Польщі з початку війни. З січня 2022 року до червня 2024 року в Польщі було створено приблизно 59,8 тис. активних українських ФОП (JDG).
Про це пише bankier.pl, посилаючись на Польський економічний інститут (PIE).
За перше півріччя 2024 року громадяни України заснували в Польщі майже кожне десяте підприємство (11,2%), а 77% новостворених іноземцями компаній керували українці.
Як повідомляв PIE, частка українських бізнесів, започаткованих жінками, у першому півріччі цього року становить приблизно 35%. Це менше, ніж частка підприємств, заснованих польськими жінками за той самий період (38%).
«Навіть у 2023 році частка українок, які ведуть JDG, була вищою за частку польок (37% проти 34%). У січні 2024 року ми зафіксували найнижчу частку JDG, створених українками (31%), а у липні 2022 року — найвищу (44%)», — повідомляє PIE.
За даними Польського економічного інституту, українські JDG, створені в першій половині цього року, працюють переважно в таких галузях, як будівництво (23%), інформація та комунікації (19%) та інші сфери послуг (12%).
Також сказано, що бізнеси, створені українськими чоловіками, відрізняються галузевою структурою від бізнесів, створених жінками. Чоловіки найчастіше відкривають бізнес, пов’язаний з будівництвом (34%), інформацією та комунікаціями (23%), а також транспортом і складським господарством (11%). Майже кожне третє підприємство, яким керують українки, займається іншими видами послуг (30%).
Діяльність, пов’язана з інформацією та комунікаціями та торгівлею, становить по 11% компаній, заснованих українськими жінками. У чотири рази більше українців, ніж українок, ведуть діяльність, пов’язану з інформацією та комунікаціями (2274 проти 603).
PIE зазначає, що для багатьох українців ведення власного бізнесу в Польщі є альтернативою штатній зайнятості. На кінець червня 2024 року кількість громадян України, за яких сплачувалися внески соціального страхування, становила приблизно 771 тис. осіб, з них майже 739 тис. працювали в штаті компаній або на підставі договору-доручення чи агентського договору, згідно з даними ZUS (Заклад соціального страхування).
«Для порівняння, у червні 2023 року на страховому обліку перебувало приблизно 748 тис. українців, що на 3% більше в порівнянні з минулим роком», — додає PIE.
PIE нагадує, що у звіті про діяльність Держпраці за 2023 рік нелегальні працівники становили 16% громадяни України, які підпали під перевірку. Це зростання порівняно з 2022 роком, коли частка українців, які нелегально працюють у Польщі, становила 11%.
«Це явище особливо цікаве в контексті запровадженого у 2022 році спрощеного порядку працевлаштування громадян України, що дозволяє легально працевлаштовуватися на підставі повідомлення про доручення роботи іноземцю. Попри ці полегшення, кількість нелегально працевлаштованих українців зросла», — пише PIE.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас