У Мінфіні розкрили деталі щодо податків з сумнівних доходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінфіні розкрили деталі щодо податків з сумнівних доходів

Казна та Політика
3882
Міністерство фінансів України підтвердило, що готує законопроєкт, який запровадить механізм оподаткування тих доходів українців, джерела походження яких вони не зможуть пояснити.
Про це Мінфін повідомив у відповідь на запит «Економічної правди».
Нагадуємо, про всі зміни, які можуть стосуватися ваших гаманців, ми оперативно інформуємо в нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь і не пропускайте важливе.
У відомстві зазначили, що цей законопроєкт готують спільно з Державною податковою службою. Відповідно до нього Податковій нададуть повноваження здійснювати так звані «непрямі методи контролю» за доходами громадян.
У Мінфіні пояснили, що у разі ухвалення законопроєкту Радою, Податкова отримає повноваження зіставляти реальний спосіб життя фізичних осіб із наявною інформацією щодо отриманих ними доходів та сплачених з цих доходів податків.
Наприклад, якщо особа офіційно отримує мінімальну зарплату, але у якийсь момент купить дороге авто, то Податкова буде перевіряти походження грошей на цю покупку. Якщо ж фізична особа не зможе пояснити, звідки взяла гроші, то її змусять заплатити податок з суми, яку вона витратила на купівлю.
Розмір податку. Від запровадження норм цього законопроєкту там очікують збільшення надходжень від податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Ці податки сплачуватимуться за звичайною ставкою — 18% та 1,5% відповідно.
Тобто, у разі, якщо податкова перевірятиме дорогі покупки громадян і виявить якісь невідповідності, які громадянин не зможе пояснити, то доведеться заплатити майже 1/5 від ціни кожної такої покупки.
Необхідність розробити законопроєкт, яким посилюватиметься контроль за доходами громадян, прописана у законі про податкову амністію. Його Рада ухвалила у червні 2021 року. Сама амністія має стартувати вже 1 вересня 2021 року.
Водночас співрозмовники ЕП у Верховній Раді не вірять, що парламент дійсно ухвалить цей законопроєкт.
«Це така собі „страшилка“, яка має стимулювати людей подавати одноразові декларації. Я не думаю, що у парламенті реально знайдуться голоси на ухвалення цього рішення. Я навіть не думаю, що голоси знайдуться просто, щоб включити цей законопроєкт до порядку денного», — зазначають депутати не під запис.

Довідка Finance.ua:

  • про те, що Кабінет Міністрів готує для внесення до парламенту законопроект про так звані непрямі методи податкового контролю, розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податків та митної політики Данило Гетманцев;
  • непрямі методи контролю можуть передбачати: відстеження великих покупок; зобов’язання продавців повідомляти про великі покупки своїх покупців; оцінка майнового стану; зобов’язання банків повідомляти про своїх клієнтів, у яких перекази за рахунком значно перевищують підтверджений дохід.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас