Зарплата в конверті: як будуть контролювати доходи українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплата в конверті: як будуть контролювати доходи українців

Казна та Політика
6378
В Україні Кабінет Міністрів розробляє нові правила контролю доходів і витрат платників податків. Ті, хто заробляє в тіні, змушені будуть відповідати за свої порушення перед податковою.
Про це пише Обозреватель.
В Україні рівень тіньової економіки один із найвищих у Європі. В результаті за роки незалежності в українців накопичилися зароблені активи, з яких податки не сплатили. З 1 вересня 2021-го їх можна узаконити за допомогою податкової амністії.
І ті, хто такою можливістю не скористається, повинні будуть відповідати перед податковою. Щоб посилити контроль, у Верховній Раді в закон про податкову амністію прописали зобов’язання для Кабінету Міністрів розробити нові методи податкового контролю.
«Це ініціатива Президента, і така можливість з’явиться з 1 вересня. І хочу додати, що Мінфін уже готує законопроєкт, доручення вже є в законі, про непрямі методи податкового контролю. І з 1 вересня є можливість скористатися амністією і бути абсолютно чистим перед податковою та спокійним за те, що якщо тебе запитають під час будь-якої майбутньої купівлі, звідки у тебе гроші – ти завжди можеш показати податкову декларацію», — розповів в інтерв’ю Обозревателю глава комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.
Непрямі методи контролю — будь-який спосіб визначення достатку українців, за винятком того, що вони офіційно вказують. Це може бути:
  • відстеження великих покупок (на суму, яка значно відрізняється від офіційно доходу);
  • зобов’язання продавців повідомляти про великі покупки своїх покупців;
  • оцінка майнового стану (житло, автомобілі тощо);
  • зобов’язання банків повідомляти про своїх клієнтів, у яких перекази за рахунком значно перевищують підтверджений дохід.
Прикладом жорсткого контролю можуть стати США. Там вибірково проводять посилену перевірку будь-якого з платників податків. Якщо органам контролю (як штату, так і федеральним) здасться, що громадянин не сплатив податки з якогось зі своїх доходів, доводити свою правоту доведеться самостійно. В цьому випадку не працює принцип невинуватості. А покарання за несплату податків — аж до кримінального.
Що робити, якщо є незадекларований дохід?
З 1 вересня всі активи, які вже куплені або накопичені за рахунок заробітку в тіні, можна легалізувати. Наприклад, готівкові долари можна віднести і розмістити на спеціальному рахунку, заплатити 5% податку і вже законно ними користуватися.

Довідка Finance.ua:

  • раніше Гетманцев повідомляв, що Кабінет Міністрів готує для внесення до парламенту законопроект про так звані непрямі методи податкового контролю. Документ передбачає, що податкова зможе уточнювати походження коштів, що витрачаються на придбання цінних активів;
  • Нацбанк визначив порядок відкриття та ведення рахунків для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.
До речі, про головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас