Міністр енергетики повідомив, як планує протистояти «Північному потоку-2» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр енергетики повідомив, як планує протистояти «Північному потоку-2»

Енергетика
582
Міністр енергетики України Герман Галущенко, виступаючи у Верховній Раді під час Години запитань до уряду, розповів, як він планує протистояти реалізації російського проекту «Північний потік-2».
За словами міністра, питання «Північного потоку-2» обговорювалося на всіх рівнях, і на сьогоднішній день «те, що відбувається з ринковою ціною на газ в Європі», є наслідком того, що робить Росія для того, щоб примусити до реалізації «Північного потоку-2».
Україна розглядає «Північний потік-2» в якості зброї — це не питання економіки і комерції, зазначив він.
Стежте за новинами в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі подій, пов’язаних з енергетикою.
«Що ми будемо робити? Є кілька напрямків. По-перше, це питання не закрите. Є приклад Opal, коли його ввели і насправді він працює тільки на 50% — це теж опція про те, що нам треба вимагати застосування європейського законодавства до того „Північного потоку“ — це один напрямок», — сказав Галущенко.
«Другий напрямок — це можливе питання повернення до ідеї консорціуму щодо газотранспортної системи — щоб забезпечити якраз транзит територією України. Тому що, вибачте, обіцянки про те, що договір буде виконуватися, і їх виконання — це різні речі», — додав він.
За словами міністра, влада буде і надалі протистояти реалізації цього проекту, проте паралельно необхідно «дивитися, кого можна залучити з партнерів для того, щоб забезпечити функціонування вітчизняної системи».
Зазначимо, днями голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявляв, що якщо Росія пустить в експлуатацію газопровід Північний потік-2, Україна все одно буде отримувати гроші за контрактом. В умовах, навіть якщо транзиту не буде.

Довідка Finance.ua:

  • російський газопровід «Північний потік-2» будується для поставок газу до Німеччини в обхід України. Німеччина заявляє, що не вважає цей проект політичним;
  • роботи з прокладання труб «Північного потоку-2» після річної перерви поновилися ще в грудні 2020 року;
  • прямі збитки для української ГТС у разі відсутності транзиту складуть не менше 1,5 млрд доларів на рік.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас