В КМДА розповіли, хто може захистити інвесторів нерухомості від будівельних афер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В КМДА розповіли, хто може захистити інвесторів нерухомості від будівельних афер

Нерухомість
1729
Гарантами своєчасного та якісного будівництва для інвесторів нерухомості можуть стати так звані «ескроу-агенти», якими виступають банки. У Європі вони беруть участь у фінансуванні будівництва, тож контролюють, щоб всі кошти використовувались за призначенням, а будівельні роботи виконувались якісно.
Про це пише заступник Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Юрій Тацій на своїй сторінці у Facebook.
«Сьогодні в Україні схожий механізм існує в рамках законодавчо закріплених фондів фінансування будівництва та компаній з управління активами. Вони також виступають посередниками між забудовником і покупцем та покликані гарантувати вкладення інвесторів. Проте нерідко ці компанії бувають підставними і не виконують покладених на них завдань», — пише Тацій.
Чому саме банки можуть забезпечити дотримання всіх термінів та умов будівництва:
  • для ефективного функціонування цих фінансових установ їм вкрай важливо підтримувати високий рівень репутації. Вкладаючи кошти у будівництво, банки робитимуть все, щоб забудова була закінчена вчасно, і фінустанови не зазнали репутаційних втрат;
  • це якісна експертиза процесу, проведення аудиту рахунків, контроль за виконанням забудовником термінів та багато іншого, що матиме позитивний вплив на сферу будівництва.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог. 🏡

У чому ж виявлятиметься цей вплив:
  • це відкритість фінансування. Кожен, хто вкладає свої інвестиції в житло, чітко розумітиме, ким фінансується будівництво і хто відповідальний за його завершення;
  • зменшення вартості нерухомості завдяки аудиту, який проводитиметься банками;
  • головна перевага банків як «ескроу-агентів» — це завершення будівництва у ті терміни, які початково були встановлені забудовником. Тобто, цілком можливо, що довгобуди як явище підуть в минуле;
  • банки також стають учасниками будівельного ринку, тож зацікавлені вкладати інвестиції у креативні об’єкти, а не багатоповерхові коробки. Це, своєю чергою, посилить конкуренцію серед забудовників, які пропонуватимуть цікавіші та якісніші проекти, щоб залучити банки до фінансування.
«Для того, щоб реалізувати таку практику в Україні, необхідні кардинальні зміни у законодавстві, які передбачатимуть можливість банків брати участь у фінансуванні забудовників», — підсумував Тацій.

Довідка Finance.ua:

  • У Верховній Раді 17 лютого зареєстрували законопроєкт № 5091 щодо гарантування прав на об’єкти нерухомого майна, який має захистити права інвесторів і навести лад на ринку нерухомості.
  • На думку народного депутата Олени Шуляк, законопроект щодо захисту українців, які інвестують в новобудови, розв’яже три основні проблеми.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас