Чи повинен ФОП робити собі запис у трудову книжку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи повинен ФОП робити собі запис у трудову книжку

Особисті фінанси
993
У Пенсійному Фонді України відповіли на популярне питання серед українських підприємців – чи повинні ФОПи робити собі записи у трудові книжки.
Фахівці ПФУ зазначили, що цього робити не треба. Адже фізична особа – підприємець не є найманим працівником, а забезпечує себе роботою самостійно, запис щодо підприємницької діяльності в своїй трудовій книжці він не робить.
Які документи про трудову діяльність потрібно подати ФОПу для оцифрування. Для оцифрування підприємницької діяльності ФОПа через персональний кабінет на вебпорталі Пенсійного фонду України необхідно надати скан-копії:
  • витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію ФОП,
  • або довідки з Державної податкової служби про облік як суб’єкта підприємницької діяльності.
Нагадаємо, у Мінсоцполітики розповіли, що дані в електронні трудові внесуть протягом п’яти років.

Довідка Finance.ua:

  • Наприкінці минулого року в Пенсійному фонді України запровадили онлайн-сервіс «Електронна трудова книжка», який дозволяє переглядати відомості про трудову діяльність.
  • Застраховані особи та роботодавці зможуть надавати до цього сервісу інформацію про трудову діяльність до 1998 року у вигляді сканованих копій передбачених законодавством документів, засвідчених кваліфікованим електронним підписом.
  • Крім того, у лютому 2021 Верховна Рада підтримала перехід на електронні трудові книжки. Документ вводить облік трудової діяльності працівників в електронній формі. Як це працюватиме – читайте за посиланням.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас