Електронні трудові книжки: у ПФУ пояснили, як це працюватиме — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електронні трудові книжки: у ПФУ пояснили, як це працюватиме

Особисті фінанси
2652
Верховна Рада прийняла закон про електронну трудову книжку.
Заступник голови правління Пенсійного фонду України Олександр Малецький розповів в ефірі каналу «Україна 24», як відбуватиметься заміна паперових трудових на електронні й чи не загубиться інформація для нарахування пенсії.
«По-перше, яка роль трудової книжки? Роль трудової – це, власне, інформація про трудові відносини. На сьогоднішній день ця інформація надходить до ПФУ від роботодавців. Вона накопичується, вона є, включно з посадою, професійними ознаками роботи, наказами про прийняття і звільнення з роботи. Ця інформація вже є», — сказав він.
Для того, щоб нічого не загубилося, у ПФУ створюють відповідні умови.
«У нас є основний і резервний центри опрацювання даних, у нас проходить повне дублювання інформації. Тому загубитися нічого не може», — додав він.
Експерт пояснив, що перехід на електронну систему спростить збір інформації для нарахування пенсії працівнику.

Як перевірити свій страховий стаж 💡

«Уже сьогодні у нас в системі сертифікованого обліку створюється трудова книжка, накопиченої інформації є більш ніж за 20 років. І вона вже використовується для призначення пенсій. Щоб призначити пенсію, нам від людини необхідно мати певну інформацію. Одна з головних про її трудовий стаж, правильно страховий стаж, і заробітну плату. Відповідна інформація в ПФУ вже накопичена протягом 20 років, але немає інформації, яка була до цього. Власне, перенесення всієї цієї інформації з паперової книжки в реєстр застрахованих осіб дає нам можливість не вимагати від людини, якщо будуть якісь додаткові умови. Але в більшості випадків у нас буде інформація про трудовий стаж, заробітну плату, після досягнення особою пенсійного віку без її звернення, якщо вона побажає і дасть таку згоду ми просто автоматично призначимо пенсію», — сказав він.

Довідка Finance.ua:

  • У Пенсійному фонді України сформована та постійно поповнюється унікальна база даних про всіх застрахованих осіб — Реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.
  • Наприкінці минулого року в Пенсійному фонді України запровадили онлайн-сервіс «Електронна трудова книжка», який дозволяє переглядати відомості про трудову діяльність.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас