Як правильно працювати з депозитами: пояснення ФГВФО (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як правильно працювати з депозитами: пояснення ФГВФО (інфографіка)

Кредит&Депозит
1649
Як відрізнити депозити від фінансової піраміди, обрати банк для вкладу та скільки грошей може повернути Фонд гарантування вкладів, в ефірі Українського радіо розповіла очільниця відділу фінансової просвіти Управління з питань інформаційної політики Фонду гарантування Олеся Шніцер.
Де закінчується депозит і починається піраміда:
  • варто починати підозрювати, що щось не так, коли банки пропонують відсотки, значно вищі за середньоринкові. Якщо вам пропонують 20-40%, то варто насторожитися і поцікавитися, за рахунок чого фінансова установа збирається забезпечувати вам такий дохід;
  • друга особлива ознака фінансової піраміди полягає у тому, що, як правило, ви отримуєте дохід за рахунок залучення нових членів. До того ж, у банк або в кредитну спілку ви приносите депозит, фінансова установа видала його в кредит, отримала кредит назад та отримала відсотки за повернення кредиту, а вам виплатила кошти за користування депозитом. Ця схема працює так. А у фінансових пірамідах, як правило, є тільки одна якась фінансова послуга. Тобто весь час ви ніби отримуєте заробіток, але незрозуміло, хто ці гроші заробляє.
Як правильно працювати з депозитами: пояснення ФГВФО (інфографіка)
Як правильно читати депозитний договір. Спершу варто зрозуміти, хто є сторонами депозитного договору. Класично сторонами депозитного договору повинні бути вкладник і банк. Ви маєте бути зазначені саме як вкладник. Якщо ви зазначені як сторона один, інвестор, клієнт фінансової установи тощо, швидше за все ви маєте справу не з депозитним договором.
У договорі ви також маєте дивитися, чи у вас є автопролонгація. Для цього треба зрозуміти, чи ви хочете, щоб ваш депозит потім лонгувався скільки завгодно, чи хочете до нього мати доступ у якийсь визначений вами термін, якщо ви на цей термін укладаєте депозит.
Також в банку варто ознайомитися з інформацією про гарантування – це свідоцтво учасника Фонду, аби переконатися, що маєте справу саме з банком, певна сума вкладу в який гарантується, а також актуальний перелік вкладів, які не гарантуються незалежно від суми.
На вимогу банк має дати вам проєкт депозитного договору, щоб ви його могли почитати дома. Варто переглянути тарифи за банківське обслуговування, аби потім комісія за обслуговування банківського рахунку не перевищувала відсотки, які можна отримувати від розміщення депозиту. Попросіть також розрахунок доходів для того, щоб ви розуміли, який дохід ви отримаєте в результаті. При цьому ви повинні пам’ятати, що доходи на депозит оподатковуються.

Довідка Finance.ua:

До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
suspilne.media
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас