Хто із вкладників може заявити про кредиторські вимоги - пояснення ФГВФО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто із вкладників може заявити про кредиторські вимоги - пояснення ФГВФО

Кредит&Депозит
1631
Після оголошення про початок ліквідації банку, якщо загальна сума коштів вкладника перевищує гарантовану суму, він може заявити свої кредиторські вимоги на суму, що перевищує гарантовану.
Про це повідомляє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.
“У разі визнання банку неплатоспроможним вкладникам – фізичним особам, у тому числі ФОП, гарантується відшкодування коштів на вкладах у межах граничного розміру. На сьогодні максимальна сума такого відшкодування становить 200 тисяч гривень для одного вкладника незалежно від кількості рахунків, відкритих на його ім’я у банку-банкруті”, – ідеться в повідомленні.
Черговість задоволення кредиторських вимог:
  • вимоги фізосіб та ФОПів на суму, що перевищує виплачене Фондом гарантоване відшкодування (так звані «вкладники 200+»), віднесено до 4 черги кредиторів, а юросіб, не пов’язаних з банком, – до 7 черги;
  • ефективність розрахунку з кредиторами банку залежить від якості (ліквідності) його активів. Адже Фонд виставляє всі активи банку на продаж через відкриті електронні аукціони, де їх ціну в ході конкурентних торгів визначають його учасники;
  • задоволення вимог кредиторів кожної наступної черги починається лише після повного погашення вимог попередньої черги.
У чому різниця між виплатою гарантованої суми відшкодування та задоволенням вимог кредиторів:
  • ключовою різницею є джерело коштів для здійснення цих виплат – відшкодування вкладники гарантовано отримують за рахунок коштів Фонду, а погашення вимог кредиторів не гарантовано, воно здійснюється за рахунок коштів, що надійшли від управління та продажу майна (активів) банку, а обсяг цих надходжень залежить від якості активів.

Довідка Finance.ua:

  • Фонд гарантування вкладів працює над питанням підвищення гарантованої суми відшкодування вкладів.
  • Фонд ставить перед собою завдання на першому етапі підвищити гарантії до 600 000 грн, що дозволить досягнути покриття 65% від суми вкладів.
  • У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб розповіли, з якими кредиторами банки розраховуються позачергово.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас