Як в Європі: ФГВФО розповів про плани підвищити гарантовану суму відшкодування вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в Європі: ФГВФО розповів про плани підвищити гарантовану суму відшкодування вкладів

Кредит&Депозит
4127
Фонд гарантування вкладів працює над питанням підвищення гарантованої суми відшкодування вкладів. Рішення про підвищення гарантованої суми законом надано Адміністративній раді Фонду, цей процес залежить виключно від економічних і фінансових чинників, а не від рішень судів будь-якого рівня.
Про це йдеться в повідомленні на сторінці ФГВФО.
Про необхідність чергового підвищення гарантованої суми йдеться упродовж останніх 2 років. Крім того, підвищення гарантованої суми закладено у Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 року, яку ще у січні 2020 р. підписали Фонд гарантування вкладів та усі фінансові регулятори.
Як у країнах Євросоюзу. Гарантована сума у країнах ЄС на сьогодні становить 100 000 євро. Рухаючись за європейськими стандартами, Фонд гарантування вкладів ставить перед собою завдання поетапно досягти цього показника.
Крім того, за світовими тенденціями державні гарантії мають поширюватись на 90% за кількістю вкладів і на 60% за сумою вкладів у банківській системі. Якщо перший показник в Україні становить 98,1%, то другий – лише 40%, тому Фонд ставить перед собою завдання на першому етапі підвищити гарантії до 600 000 грн, що дозволить досягнути покриття 65% від суми вкладів.
Ключовою умовою підвищення гарантованої суми є фінансова спроможність Фонду гарантування вкладів. Для цього необхідно реструктуризувати борг Фонду перед державою.
Нагадаємо, у 2014-16 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам неплатоспроможних банків Фонд гарантування вкладів звернувся за позикою до НБУ і Міністерства фінансів. Йому було надано 80 млрд грн під ринкові 10-14% річних.
На сьогодні Фонд гарантування вкладів повністю погасив борг перед НБУ на суму 25,6 млрд грн, з яких 5,5 млрд грн – сплачені відсотки, розрахувався з Міністерством фінансів на 15,7 млрд грн, з яких близько 6,2 млрд грн – сплачені відсотки, а також достроково повернув Мінфіну 2 млрд грн. При цьому, залишок боргових зобов’язань зараз перевищує 113 млрд грн, з яких 65,7 млрд грн – нараховані відсотки.
Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що в Україні планують підвищити гарантовану суму відшкодування для депозитів з 200 тисяч гривень до 800 тисяч гривень. Про це було сказано в стратегії дій Міністерства фінансів до 2023 року.
ФГВФО також повідомляв, як відшкодовуються вклади в іноземній валюті.
МВФ пропонували підняти гарантії за вкладами лише до 300 тис. грн.

Довідка Finance.ua:

  • З моменту створення Фонду гарантування вкладів гарантовану суму було підвищено у 400 разів – з 500 грн у 1998 р. до нинішніх 200 000 грн. Рішення про підвищення ухвалювалось 11 разів.
  • У Фонді гарантування вкладів розповіли, з ким банки розраховуються позачергово.
Ви можете отримувати більше з вашого депозиту. Finance.ua домовився з банками, щоб ви могли отримати «Бонус до депозиту». Вигідну надбавку до відсотку можна оформити в три кроки.

Отримати бонус до депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас