МВФ пропонував підняти гарантії за вкладами лише до 300 тис. грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ пропонував підняти гарантії за вкладами лише до 300 тис. грн

Кредит&Депозит
3409
Міжнародний валютний фонд рекомендував Україні збільшити гарантовану суму відшкодування за банківськими вкладами фізичних осіб з 200 тис. грн лише до 300 тис. грн.
Про це повідомив заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик під час круглого столу «Вплив карантину на «заощадливі» звички українців», проведеного онлайн «Фінансовим клубом».
«Отримали від МВФ пораду підвищувати граничний розмір відшкодування до 300 тис грн. На що сказали: «Друзі, прості розрахунки, проста елементарна формальна логіка показують, що в умовах України підвищення граничної суми відшкодування з 200 тис. до 300 тис. мало що міняє». Цього мало. І ми завжди спиралися на цифру принаймні у 600 тис. грн», – розповів Андрій Оленчик.
З серпня 2012 року ФГВФО гарантує вклади українців в банках на суму до 200 тис. грн, що на той момент становило приблизно $25 тис. в еквіваленті. На поточний момент це вже майже $7 тис.
Всі банки, які залучають кошти фізичних осіб, окрім Ощадбанку, є учасниками Фонду гарантування. Пан Оленчик розповів, що 39,6% клієнтів банків – учасників Фонду тримають в банках менше 10 грн, і ці дрібні кошти, які сумарно по банках є зовсім незначними, взагалі не гарантуються Фондом.
«Ще у 59,2% клієнтів вклади коливаються в межах від 10 грн до 200 тис. грн. А кількість вкладників, в яких більше гарантованої суми, на сьогодні 1,2%. Тому Фонд в першу чергу створений, щоб виконувати соціальну роль і захищати некваліфікованого вкладника в межах гарантованої суми, обґрунтованої та виправданої з соціальної та економічної точок зору», – пояснив Андрій Оленчик.
На ці 59,2% вкладів в межах гарантованої суми припадає 39,3% усього обсягу коштів фізосіб.
Уже всі вкладники, які постраждали від банкопаду, розуміють, навіщо існує ФГВФО. «Клієнти діляться на дві категорії: ті, хто шукає надійний банк і намагається зберегти кошти, і ті, хто намагається заробити і йде на більш високу ставку. Але при цьому той факт, що банк входить до ФГВФО, є лакмусовим папірцем, і клієнти звертають на це увагу», – каже директор з розвитку бізнесу Ідея Банку Володимир Малий.
«Дослідження 2019 року показало, що 57% опитаних при виборі банку для відкриття рахунку звертали увагу на наявність гарантій повернення вкладу. На другому місці – 52% – відгуки родичів, друзів. На третьому – 51% – відсоткова ставка за депозитом», – розповів Андрій Оленчик.
Вкладники із незначними заощадженням «за будь-якої погоди отримають свої вклади». «А решта мають розраховувати, що ставши до четвертої черги, щось отримають в період ліквідації банку за рахунок реалізації активів», – зазначив Андрій Оленчик.

Довідка Finance.ua:

  • Станом на 1 жовтня 2020 року загальна сума вкладів фізичних осіб (у т.ч. фізичних осіб-підприємців) у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів склала 567,4 млрд грн, що на 12,9 млрд грн більше, ніж на 1 вересня п.р. (554,5 млрд грн).
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас