Як можуть змінити роботу фрілансерів ініціативи Кабміну — думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як можуть змінити роботу фрілансерів ініціативи Кабміну — думка експерта

Особисті фінанси
1306
Нещодавно Кабінет міністрів передав на розгляд парламенту законопроект про врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості.
Finance.ua попросив операційного директора сервісу Freelancehunt Валентина Зюзіна в деталях розповісти про головні нововведення, якими хочуть узаконити роботу фрілансерів.
Регулювання фрілансу зараз. Трудові відносини в Україні досі регулюються застарілим КЗпП, який затвердили в 1971-му. За 50 років змінилася не тільки модель ринкової економіки, з’явилися нові формати роботи. Тоді ніхто не підозрював про популярність IT-індустрії, а формат віддаленої роботи ще рік тому вважався привілеєм рідкісних компаній. Донині праця фрілансерів ніяк не захищена в правовому полі.
Основне завдання документа – захистити фахівців, зайнятих на непостійній (проектній) роботі. У коментарях до законопроекту зазначається, що майже всі особи, які надають послуги на нерегулярній основі, працюють неофіційно і без будь-яких соціально-трудових гарантій. Трудові відносини між фізичними і юридичними особами в більшості випадків регулюються цивільно-правовими договорами (ЦПХ).
Які зміни пропонують:
  • документ передбачає введення нової форми документа — договору з нефіксованим робочим часом. Це дозволить легалізувати роботу фрілансерів, залишивши виконавцям найважливіше — свободу. Ні зобов’язання працювати на одного-єдиного замовника, та й сама форма нових відносин буде необов’язковою;
  • передбачається, що договори такого типу стануть альтернативою ЦПХ;
  • зарплата за таким документом повинна виплачуватися виконавцю за фактично відпрацьований час;
  • фрілансер зможе легально працювати з кількома замовниками і при цьому отримає соціальні гарантії (лікарняний, відпустка, стаж);
  • при офіційному оформленні за нього також сплачуються податки і страхові внески.
Що це дасть? Ухвалення нового закону має підвищити рівень соціальної захищеності фахівців і вивести їх з тіньового сектора зайнятості.
«В цілому ідея цього законопроекту непогана. Найголовніше, його грамотно реалізувати. Однак є деякі нюанси, які бентежать», — говорить Валентин Зюзін.
За його словами, поки до кінця не зрозуміла норма, згідно з якою фрілансер повинен відпрацювати на одного роботодавця не менше 32 годин на місяць.
«Наприклад, при розробці маркетингової стратегії, програмуванні, SMM, пошуковій оптимізації сайтів, такий підхід виправданий. Але як бути, якщо потрібно виконати короткострокову задачу з написання тексту або відтворення зображення логотипу? Передбачається, що якщо фрілансер за місяць витратить на роботу менше 8 годин, зарплату він повинен отримати як за 8-годинний робочий день. Сама суть фрілансу не допускає подібних обмежень», — заявив експерт.
За заявою Кабміну, укладення між сторонами договору з нефіксованим робочим часом буде добровільною ініціативою. Є припущення, що в ланцюжку «фрілансер-замовник» частіше від договору будуть відмовлятися, щоб заощадити на податках. У будь-якому випадку доопрацювань законопроекту не уникнути. І яким буде підсумковий результат, поки не знає ніхто. Але якщо закон приймуть, привабливість такого формату співпраці, як фріланс, значно зросте.

Довідка Finance.ua:

  • За результатами опитування платіжної платформи Payoneer, українські фрілансери в середньому заробляють від $ 650 до $ 2100.
  • Середні погодинні ставки українських фрілансерів в деяких галузях істотно відстають від світових. Це, перш за все, створення мультимедіа, переклади, управління проектами, підтримка клієнтів, продажу і фінанси. Разом з тим в технічних нішах (програмування, IT, контроль якості) розрив зі світовими показниками менший, і багато українських фрілансерів прагнуть заробити за допомогою своїх технічних компетенцій.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас