Шмигаль розповів подробиці щодо фіксованої ціни на газ для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шмигаль розповів подробиці щодо фіксованої ціни на газ для населення

Особисті фінанси
1112
Уряд розробить річний газовий продукт, коли ціна на газ для споживачів фіксуватиметься на рік. Це захистить громадян від непередбачуваних зростань.
Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає Урядовий портал.
«Державна компанія «Нафтогаз» та інші постачальники газу розрахують ціну своїх річних продуктів та запропонують українцям фіксовану ціну», — зауважив очільник Уряду.
За словами Прем’єр-міністра, восени минулого року десятки тисяч українців вже підписали річні контракти на постачання газу за ціною 4,70 грн за кубічний метр. Він додав, що такий принцип діє у більшості країн Європи, а люди можуть обирати фіксовану ціну на рік або на місяць.
Що це означає: Уряд вирішив зафіксувати верхню межу ціни газу не вище 6,99 грн за кубічний метр. Це ринок, це ціна газу на ринку, але верхня межа не може перевищувати цю цифру. Ця ціна діятиме на період карантину або до кінця опалювального сезону, тобто як мінімум до квітня. Далі – залежно від того, якою буде ситуація. Можливо, ціна піде різко вниз, тоді це обмеження знімуть.
Денис Шмигаль нагадав, що минулого року в Україні запрацював ринок газу і саме біржа регулює ціни. Однак на ринку, за його словами, є зловживання, у зв’язку з чим Уряд обмежить граничну ціну на газ, щоб окремі компанії, які мають монопольне становище в областях, не завищували ціну та не здійснювали маніпуляцій із цінами в платіжках.
Очільник Уряду також додав, що було доручення Антимонопольному комітету та профільним міністерствам перевірити факти можливого зловживання на ринку газу та вжити відповідних заходів.
Крім того, як зазначив Денис Шмигаль, Уряд спільно з профільним комітетом Верховної Ради працював над законодавчим врегулюванням питання щодо тарифу на розподіл газу, оскільки він встановлюється місцевимипостачальними компаніями й затверджується НКРЕКП.

Довідка Finance.ua:

  • Кабмін України затвердить нові знижені тарифи на газ для населення 19 січня.
  • За словами народної депутатки із фракції «Слуга народу» Юлії Гришиної, вже є проект відповідного рішення НКРЕКП про затвердження нових тарифів, а загальна сума платіжок з 1 лютого зменшиться на 500-800 гривень.
  • При цьому у Міжнародному валютному фонді занепокоєні можливим державним регулюванням цін на газ в Україні, адже це може призвести до порушення взятих в рамках Меморандуму зобов’язань.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас