Кабмін запровадить держрегулювання ціни на газ: який тариф пропонують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін запровадить держрегулювання ціни на газ: який тариф пропонують

Особисті фінанси
3053
Уряд хоче запровадити державне регулювання цін на газ на період карантину або до завершення цього опалювального сезону. 
Про це під час засідання Кабінету Міністрів заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
“У зв’язку із пандемією COVID-19 і запровадженням в Україні карантинних обмежень, різким і непомірним для українців зростанням біржових цін на газ в останні тижні і в ці зимові місяці пропонується запровадити в Україні для всіх побутових споживачів державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до завершення цього опалювального сезону”, – зазначив він. 
За словами прем’єра, пропонується запровадити ціну на газ у 6,99 грн за метр кубічний для всіх побутових споживачів.
“На сьогодні це найнижча біржова ціна на українській біржі. Водночас коли деякі облгази сьогодні вже продають газ для побутових споживачів по 10 грн і навіть вище, це суттєве зменшення майже на 30% для українців ціни на газ”, – додав Шмигаль.
Прем’єр зазначив, що якщо не вживати таких заходів, то вже наступного місяця ціна на газ для побутових споживачів може зрости до 12 грн і вище.
“Тому, розуміючи ці ризики, даю доручення міністерствам невідкладно підготувати проект постанови про введення держрегулювання цін на газ на період карантинних обмежень з метою захистити побутових споживачів від надмірного підвищення цін”, – зазначив він.
За його словами, з 1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу для тих наших громадян, хто не має централізованого опалення. Відповідно, політики більше не регулювали в ручному режимі ціни на газ, їх регулює ринок, тобто попит і пропозиція. Вже понад 0,5 млн українців змінили постачальника газу.

Довідка Finance.ua:

  • Голова парламентської фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що народні депутати готують план антикризових заходів для вирішення проблем, які можуть виникнути через підвищення тарифів.
  • Міністерство енергетики та вугільної промисловості України пропонує з 1 лютого на рік обмежити ціну газу для “вразливих споживачів”, а до таких віднесено все населення, на основі формули “хаб мінус”.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас