Вітренко пропонує повернути регулювання ціни газу для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вітренко пропонує повернути регулювання ціни газу для населення

Енергетика
1901
Міністерство енергетики та вугільної промисловості України пропонує з 1 лютого на рік обмежити ціну газу для “вразливих споживачів”, а до таких віднесено все населення, на основі формули “хаб мінус”.
Про це йдеться в проєкті постанови.
Так, газ для постачання цій категорії споживачів продаватиме не НАК “Нафтогаз України”, як раніше, а “Укргазвидобування” і “Чорноморнафтогаз” – НАК, можливо, буде використовувати її лише для продажу газу як постачальник останньої надії. У проєкті постанови до ціни застосовується визначення “гранична”, хоча враховуючи порядок формування, її можна назвати скоріше фіксованою.
З такою ініціативою виступив т. в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко. До категорії “вразливих споживачів”, виходячи з документа, віднесено практично все населення країни. Визначалася ця категорія за такими критеріями (п. 4):
  • висока залежність від негативних результатів на ринку природного газу внаслідок значних коливань цін;
  • соціально-демографічний стан – вік, освіта, місце проживання;
  • складність сприйняття інформації на ринку природного газу, часто пов’язана зі складним маркетингом постачальників природного газу;
  • необхідність доступу до мережі Інтернет для отримання інформації, необхідної для прийняття рішень;
  • рівень платоспроможності;
  • обмежена можливість здійснити усвідомлений і компетентний вибір істотних умов угоди через значні особливості функціонування ринку природного газу.
“Враховуючи критерії, визначені в п.4 Порядку, вразливими споживачами природного газу є всі побутові споживачі”, – йдеться в документі.
Продавати за фіксованою ціною газ компаніям, які постачають його населенню, повинні будуть “Укргазвидобування”, “Чорноморнафтогаз” і постачальник останньої надії, яким зараз є НАК “Нафтогаз України”.
Цю ціну пропонується встановити з 1 лютого 2021 року строком на 1 рік. Ціна визначатиметься за формулою “хаб мінус”, тобто без урахування вартості транспортування газу від NCG до західного кордону України.
За основу пропонується взяти середньоарифметичну фактичну ціну (End of Day) газу на 2021 рік (Year-Ahead) на німецькому хабі (NCG) (за інформацією біржі Powernext/EEX за листопад 2020 року).
Торговельна надбавка постачальника визначена в розмірі 2,5%. Саме з цією надбавкою ціна буде вважатися граничною. “З метою захисту вразливих категорій споживачів від можливих зловживань з боку постачальників природного газу встановити, що з 1 лютого 2021 року природний газ вразливим споживачам постачається за граничною ціною, визначеною відповідно до п.7.4.”,- йдеться в проєкті постанови. Пункт 7.4 має такий вигляд: “Ціна постачання природного газу вразливим споживачам визначається за формулою: ціна, визначена за формулою “хаб мінус” (п. 7.3.), + 2,5% торговельна надбавка (націнка) постачальника”.
Для отримання газу за встановленою ціною постачальники повинні будуть відкрити спеціальні рахунки умовного зберігання (ескроу), через які і буде проходити розрахунок споживачів. Це пропонується зробити, щоб забезпечити стабільність розрахунків постачальників газу з “Укргазвидобуванням” і “Чорноморнафтогазом”.
Споживач газу може відмовитися від купівлі газу за вказаною ціною, якщо захоче, наприклад у разі наявності на ринку більш вигідної пропозиції. Для цього він повинен буде звернутися до свого постачальника газу з проханням виключити його з категорії вразливих споживачів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас