Шмигаль розповів про "план Б" на випадок паузи з траншем МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шмигаль розповів про "план Б" на випадок паузи з траншем МВФ

Казна та Політика
1809
Україна має “план Б” на випадок, якщо пауза з наданням траншів кредиту Міжнародного валютного фонду затягнеться, однак розраховує на оголошення дати приїзду місії Фонду вже цього року.
Про це прем’єр Денис Шмигаль заявив в інтерв’ю Корреспонденту.
За його словами, поточна ситуація дозволяє пережити паузу: 85% платежів казначейства здійснюються без затримок (до двох днів з моменту подачі заявки), 15% – виконуються із затримкою до п’яти днів. Бюджет 2020 року виконано.
“Податкова служба вже виконала річний план з надходження, митниця поки відстає за плановими надходженнями. Для цього є вагомі причини. Нам не з першого разу вдалося змінити менеджмент митниці, щоб прибрати зловживання, корупцію і навести лад в її роботі”, – каже прем’єр.
Торкнувшись теми альтернативних джерел надходження грошей, які можуть компенсувати витрати бюджету 2020 року, Шмигаль зазначив, що це традиційні джерела, якими користувалася Україна всі роки незалежності – ринок зовнішніх і внутрішніх запозичень.
“У нас залишається ще кілька аукціонів з розміщення ОВДП. Звісно, це будуть коротко- і середньострокові запозичення, і вони будуть дорожчими (10-13% річних у гривні), аніж кошти МВФ”, – підкреслив глава уряду.
Він додав, що коли знати дату приїзду місії та дату надання траншу, то бридж-кредити (короткострокові кредити до моменту отримання грошей) – це цілком робочий інструмент.
“Окрім того, залишається можливість до 15 грудня вийти на ринок зовнішніх запозичень. Це теж будуть короткі позики, до півроку. Обсяги залежать від виконання бюджету і розміру його дефіциту. На внутрішньому ринку це може бути 50-60 млрд грн, на зовнішньому – близько 1 млрд доларів”, – пояснив прем’єр.
Нагадаємо, раніше заступник голови Національного банку Катерина Рожкова розповіла, що Україна не отримає транш Міжнародного валютного фонду в 2020 році, позаяк всі необхідні процедури фізично не можуть бути завершені за такий короткий період часу.

Довідка Finance.ua:

  • Міжнародний валютний фонд не розглядає виділення Україні надзвичайного фінансування.
  • Україна отримає онлайн-місію МВФ, щойно буде вирішене питання ухвалення держбюджету на 2021 рік, а також виходу з конституційної кризи.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас