Платитимемо більше: які рахунки за світло будуть з 2021 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платитимемо більше: які рахунки за світло будуть з 2021 року

Енергетика
31249
Електроенергія для населення подорожчає. 90 копійок і навіть 1,68 грн – занадто мала ціна, переконані в Міненерго.
Про це пише сайт “Сьогодні”.
У середньому українці платять за електроенергію 300-400 гривень, однак зустрічаються і великі рахунки – близько 2000 гривень.
“Побутовий споживач платить за електричну енергію виробнику 1 копійку. Сумарна доставка коштує 1,03 копійки, а середньозважена ціна 1 кіловат-години для побутового споживача останні два місяці становить 1,04 грн. По суті, оплачується виключно поставка”, – розповів в.о. міністра енергетики України Юрій Бойко.
З грудня доставка світла подорожчає на 7 копійок, так вирішив Нацрегулятор. До січня ще платимо по-старому.
Державні виробники “Енергоатом” і “Укргідроенерго” зобов’язані продавати електроенергію за низькою ціною, визначеною Постановою про покладання спеціальних зобов’язань. Це заважає розвитку конкуренції і може вплинути на безпечну експлуатацію електростанцій, особливо атомних.
У травні уряд затвердив програму порятунку економіки під час коронакризи. В одному з пунктів зазначалося про ціну на кіловати для населення.
“Стоїть об’єктивна необхідність перегляду підходів до формування тарифів для побутових споживачів. А підхід вже десятиліття один – підприємства платять більше, люди – менше. І тим, кому держава хоче допомогти, має дати гроші з бюджету, а не забирати їх у промисловості”, – заявив Бойко.
У свою чергу експерт з економічних питань Борис Кушнірук зазначив, що якщо не буде балансу в крос-субсидуванні, можна вбити економіку.

Довідка Finance.ua:

  • Новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Бойко вважає одним з важливих питань у секторі перегляд з 2021 року чинного механізму перехресного субсидування, за яким населення отримує електроенергію за пільговою ціною.
  • За даними статистичного відомства ЄС, виражені в євро середні ціни на електроенергію для домогосподарств в першій половині 2020 року були найнижчими в Болгарії (10,0 євро за 100 кВт/год), Угорщині (10,3 євро) і Естонії (12,4 євро), а найвищими – в Німеччині (30,4 євро), Данії (28,3 євро) і Бельгії (27,9 євро).
  • З 1 грудня, відповідно до рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підвищився тариф на передачу електроенергії Укренерго.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас