У Мінсоцполітики роз'яснили, яку пенсію отримають українці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінсоцполітики роз'яснили, яку пенсію отримають українці

Казна та Політика
3590
Міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що в Україні на сьогоднішній день на 13 мільйонів громадян, які працюють офіційно, припадає 11,3 мільйона пенсіонерів.
Про це вона сказала в ефірі «UA: Українське радіо».
Крім того, кожен працюючий відраховує в Пенсійний фонд щомісяця в середньому 1850 грн.
За словами Лазебної, наразі в країні діє солідарна пенсійна система, тобто нині працюючі громадяни утримують нинішніх пенсіонерів. Це співвідношення приблизно 1: 1 – один працюючий утримує одного пенсіонера.
«В Україні 16 мільйонів людей працюють. Але з них лише 13 мільйонів офіційно працевлаштовані і оплачують внески до Пенсійного фонду – це і наймані працівники, і ФОП. А пенсіонерів у нас 11,3 мільйона», – пояснила вона.
При цьому ПФУ наповнюється відрахуваннями з заробітних плат – внесок становить 18,5% від зарплати.
«Цьогоріч середня зарплата, на підставі якої ми робимо розрахунки, становить 9200 грн, а в наступному буде 10 120 грн. А внесок в ПФУ – 18,5% від зарплати. І якщо взяти умовно, то від середньої зарплати в 10 тис. грн 18,5% складе 1850 грн. Тобто сьогодні кожен, хто офіційно працює, платить в середньому 1850 грн в Пенсійний фонд щомісяця. Тобто власними коштами ми можемо забезпечувати пенсію лише на 1850 грн», – зазначила Лазебная.
Вона також розповіла, що кошти, яких бракує на вищі виплати, ПФУ отримує з держбюджету. «Ми ж платимо пенсії вище 1850 грн. Наприклад, мінімальна пенсія для пенсіонерів, у яких достатьо страхового стажу (30 років у жінок і 35 років у чоловіків), з травня цього року – 2100 грн. А з січня 2021 року це буде 2400 грн. Саме тому кошти, яких бракує, ПФУ отримує у вигляді дотацій з держбюджету».
Лазебна підкреслила, що в країні зріс рівень середньої пенсії. Так, на початок року це було 3000 грн, зараз – 3400 грн. Тим часом, для пенсіонерів віком старше 80 середня пенсія з урахуванням доплат сьогодні становить 4400 грн.

Довідка Finance.ua:

  • Наступного року на пенсіонерів чекає кілька етапів зростання виплат. Такі плани озвучили в Міністерстві соціальної політики і це підтвердив Президент України Володимир Зеленський.
  • У українців пенсії можуть забрати через низку причин. Серед них: виявлена ​​помилка в документах, виїзд за кордон, або якщо виплату не отримували кілька місяців поспіль.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Хвиля
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас