Голова Нацбанку пояснив, що стримує банки від роботи з іпотекою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Нацбанку пояснив, що стримує банки від роботи з іпотекою

Кредит&Депозит
1012
Непрозорі схеми фінансування серед забудовників є однією з ключових причин, чому банки не поспішають активніше працювати з іпотекою. Саме тому необхідно прагнути до детінізації ринку.
Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив голова НБУ Кирило Шевченко.
“Ринок первинного житла недостатньо прозорий. Деякі забудовники використовують схеми, які можуть призводити до того, що мешканці в кінцевому результаті не отримують своє житло. Непрозорі схеми фінансування”, – пояснив Шевченко.
Крім того, за його словами, є ще ряд моментів, які стримують банки. Один з них – мораторій на стягнення валютних кредитів.
“Президент наклав вето, направивши закон зі своїми зауваженнями до Верховної Ради. І банківська система йому за це, я думаю, дуже вдячна”, – зазначив глава центробанку.
Що ж стосується такої проблеми, як реєстрація в помешканні неповнолітніх дітей з метою ухилення від стягнення житла, то, як уточнив Шевченко, Міністерством юстиції було внесено обмеження щодо низки інструкцій. І після цього така проблема залишилася лише для тих кредитів, які були видані банками до змін Мін’юсту.
“Така проблема, як реєстрація неповнолітніх дітей з метою ухилення від стягнення житла, була, вона гаряче обговорювалася, але на рівні підзаконного акту цю проблему вирішено”, – пояснив голова НБУ.

Довідка Finance.ua:

  • За словами Зеленського, уже є приклади, коли українці беруть іпотеку під 10%.
  • В Офісі українського президента розповіли про умови надання кредиту на житло. В середньому тривалість іпотечних кредитів становить від 10 до 30 років.
  • За інформацією заступника керівника Офісу Президента Юлії Ковалів, за перший місяць роботи програми з надання доступної іпотеки для населення загальний обсяг наданих позик склав 75 млн грн (понад 200 іпотечних кредитів). А до кінця року іпотечний портфель банків може становити не менше 3 млрд грн.
  • На думку банкірів, серед головних факторів, які заважають розвитку іпотеки – відсутність доступу до держреєстрів, суворі вимоги до резервування, непрозорість первинного ринку нерухомості та слабка захищеність інвесторів.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог 🏡

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас