Зеленський: Уже є приклади, коли українці беруть іпотеку під 10% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зеленський: Уже є приклади, коли українці беруть іпотеку під 10%

Особисті фінанси
2383
Українці повинні мати можливість придбати житло в кредит під доступні відсотки – хоча б під 10% річних, тому що банківські ставки за іпотекою, які існували досі, – є непідйомними для багатьох українських сімей.
Про це заявив Президент Володимир Зеленський.
За його словами зараз є складнощі, пов’язані з обліковою ставкою Національного банку та з інфляцією.
«Але всі ці складнощі – технічні, всі вони з часом будуть нівельовані. Зараз найголовніше – вже є сигнал і є приклади: люди можуть і беруть іпотеку під 10%», – зазначив Глава держави.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог 🏡

Він розповів, що за дешеву іпотеку впродовж року боролися і уряд, і Офіс Президента, і Національний банк, і інші банки.
«Зараз є домовленості, і вони вже втілюються в життя – зараз іпотека знижена. У деяких банках – іпотека під 10%. В цілому було головне завдання: якщо буде іпотека 10% – ми дійсно допоможемо людям, які зможуть дозволити собі купівлю житла», – сказав Володимир Зеленський.

Довідка Finance.ua:

  • За інформацією заступника керівника Офісу Президента Юлії Ковалів, за перший місяць роботи програми з надання доступної іпотеки для населення загальний обсяг наданих позик склав 75 млн грн (понад 200 іпотечних кредитів). А до кінця року іпотечний портфель банків може становити не менше 3 млрд грн.
  • Проект з доступного іпотечного кредитування Президент оголосив як пріоритетний на початку року. У програмі задіяні як державні, так і комерційні банки. Більшість із них запустила пілотний проект з 1 липня.
  • Умови. Кожен банк розробив свої програми та умови надання доступної іпотеки, як-от загальна сума, розмір першого внеску, термін надання пільгової ставки. Єдина стандартна умова – позичальники повинні продемонструвати банку наявність доходу їхньої сім’ї чи домогосподарства, який дозволить обслуговувати цей кредит.
  • Триває робота над посиленням захисту прав кредиторів, що знижує ризики іпотечних кредитів для банків, а отже – зменшує їх вартість для позичальників.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас