ПДФО з оренди нерухомості пропонують зменшити до 2,5-5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПДФО з оренди нерухомості пропонують зменшити до 2,5-5%

Особисті фінанси
2745
У Раді зареєстровано законопроект, яким пропонують зменшити ставку податку на доходи фізичних осіб з оренди нерухомості до 5%.
Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради.
Йдеться про законопроєкт №3928-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів від здачі в оренду нерухомого майна», що є альтернативою до “проєкту Закону №3928, ініційованого нардепами від “Слуги народу”.
Обидва документи мають на меті стимулювання детінізації доходів від здачі в оренду нерухомого майна та одночасно зменшення податкового навантаження на орендодавців з числа резидентів України.
Законопроєктом №3928-1 пропонується:
  • встановити ставку ПДФО у розмірі 5% на доходи фізичних осіб від надання в оренду нерухомості резидентами України, включаючи (емфітевзис) земельної ділянки с/г призначення, земельної частки (паю), майнового паю, а також від надання в оренду інших об’єктів нерухомості (включаючи земельну ділянку, що знаходиться під такою нерухомістю, чи присадибну ділянку);
  • тимчасово, на період до 1 січня 2022 року, встановити половинний розмір ставки (тобто 2,5%) на доходи, зазначені у пп. 170.1.2 ПКУ, від здавання в найм (оренду) житлової нерухомості особі, яка не є податковим агентом;
  • підвищити розмір штрафів за порушення порядку та/або строків подання інформації щодо посвідчення договорів оренди об’єктів нерухомості нотаріусами, а також за порушення порядку та/або строків подання інформації про укладені за його посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості рієлтерами: з 680 грн до 1020 грн та з 1360 до 2040 грн при повторному правопорушенні, відповідно.

Довідка Finance.ua:

  • Податок на нерухомість – це податок, який в Україні повинні платити власники нерухомості щорічно. При цьому, не має значення, чи є людина резидентом чи нерезидентом країни.
  • Сплата податку здійснюється з: квартир, площа яких перевищує 60 кв. м, житлових будинків площею понад 120 кв. м, інших різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, площею понад 180 кв. м. Якщо у власності у людини і квартира, і будинок, їх сукупна площа не повинна перевищувати 180 кв. м.
  • Раніше голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев заявив, що податок на нерухомість, суми якого відрізняються в різних регіонах України, не повинен розраховуватися виходячи з метражу житла.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас