Анонсоване підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. гривень є обґрунтованим - голова ради НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анонсоване підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. гривень є обґрунтованим - голова ради НБУ

Казна та Політика
1053
Голова ради Національного банку Богдан Данилишин заявляє, що анонсоване Кабінетом Міністрів рішення про підняття мінімальної заробітної плати є обґрунтованим і відповідає сучасним потребам економіки.
Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.
У повідомленні вказується, що Кабмін анонсував підвищення мінімальної заробітної плати з вересня 2020 року до 5 тис. гривень, з січня 2021 – до 6 тис. гривень і з липня 2021 – до 6,5 тис. гривень.
“На моє переконання, це рішення уряду є обґрунтованим і відповідає сучасним потребам вітчизняної економіки і державних фінансів. Цей крок буде сприяти вирішенню низки структурних диспропорцій в економіці і стимулювати розвиток внутрішнього ринку”, – заявив Данилишин.
За його словами, збільшення доходів українців дозволить збільшити споживання товарів і послуг, що, в свою чергу, буде стимулювати збільшення інвестицій в розширення виробництва як вітчизняними, так і зарубіжними стратегічними інвесторами.
Голова ради НБУ підкреслив, що майже третина штатних працівників в Україні у всіх видах економічної діяльності отримують заробітну плату, розмір якої близький до мінімального значення.
При цьому сукупні витрати в середньому за місяць в розрахунку на одне домогосподарство в 1,5-2 рази вищі.
“Оскільки саме з фонду оплати праці сплачується податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) і єдиний соціальний внесок (ЄСВ), виплата низької офіційної заробітної плати дозволяє роботодавцю мінімізувати податкове навантаження на фонд заробітної плати”, – розповів голова ради НБУ.
За словами Данилишина, крок в напрямку підвищення мінімальної заробітної плати сприятиме виведенню частини фонду оплати праці з тіні і підвищенню доходів державного бюджету.
За паритетом купівельної спроможності, тобто за обсягом товарів і послуг, які може придбати громадянин України, який отримує середню зарплату, з урахуванням рівня цін, Україна вдвічі поступається іншим країнам Європи.
“З огляду на те, що в 2019 році і в 1-му кварталі 2020 вперше в історії незалежності України заощадження населення набули від’ємного значення, державна політика, спрямована на підвищення рівня доходів громадян, є не тільки виправданою, а й необхідною”, – підкреслив він.

Довідка Finance.ua:

  • У п’ятницю, 7 серпня, в ВР з’явився текст законопроекту №3963 авторства Президента Зеленського про підвищення мінімальної зарплати в Україні.
  • Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, влада України керується принципом “прогнозованості і поступовості” в питанні підвищення мінімальної заробітної плати.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас