Камери автофіксації порушень ПДР: головна користь і плани поліції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Камери автофіксації порушень ПДР: головна користь і плани поліції

Казна та Політика
1249
Камери автофіксації порушень правил дорожнього руху функціонують в Україні вже два місяці. За цей час зафіксували понад 1 млн автомобілів, які перевищили швидкість.
Про це сайту “Сьогодні” розповів перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.
“Зараз – понад 1 мільйон зафіксованих порушень ПДР. Крім того, кількість таких правопорушень знижується. Наведу такий приклад: в перші дні камери фіксували до 57 тисяч порушень, а зараз в середньому 10 тис. – 12 тис. за добу. Бачимо, що водії стали більш дисциплінованими”, – розповідає Білошицький.
За словами Олексія Білошицького, за ці 2 місяці кілька водіїв не погодилися з постановами поліції і подали позови до суду, оскаржуючи “листи щастя” і штрафи. Та вони однаково змушені платити, оскільки в даному випадку закон на боці поліції.
“Суди відповідно до законодавства відмовили порушникам”, – уточнив Білошицький.
З початку 2020 суди розглянули сотні адміністративних справ, коли любителі швидкості намагалися оскаржити свої штрафи. Йдеться не тільки про фіксацію порушення за допомогою камер, але й за допомогою приладів TruCam. У матеріалах більшості з таких справ сказано, що водії розганяються в межах міст до 90-97 км/год, хоча швидкість не мала перевищувати 50 км/год. Деякі з водіїв намагаються довести судам, що прилади, якими користуються поліцейські – без пломби і їхні свідчення сумнівні. Втім, суди беруть під сумнів такі відомості.
Водночас, днями поліція заявила, що збільшила кількість ділянок, на яких використовуватиме лазерні вимірювачі швидкості.
До кінця року в Україні планують в 6 разів збільшити кількість камер автофіксації порушень. Зараз їх встановлено 50 штук, але планується, що до кінця року завдяки місцевій владі з’явиться ще 250. За цей час деякі з камер зафіксували лихачів-“рекордсменів”. Як з’ясувалося, в Україні не рідкість, коли водії розганяються до 227 км/год.
Проте одним з найскандальніших залишається питань, коли штрафують власника авто, а не того, хто був за кермом. Як роз’яснили копи, щоб повідомлення приходило саме порушнику, власник мусить зареєструвати факт передачі автомобіля в користування іншій особі.
Адже в планах “розширення завдань” для камер автофіксації є також те, що система нових камер почне фіксувати не тільки перевищення швидкості, але й порушення правил парковки, й інші порушення.
Та навіть той факт, що кількість порушень ПДР значно зменшилася в місцях розміщення камер – вже говорить про те, що певної профілактичної мети досягнуто.

Довідка Finance.ua:

  • В Україні планують запровадити додаткові перевірки для водіїв.
  • Камери автоматичної фіксації порушень ПДР за минулий тиждень, з 20 по 26 липня, зареєстрували нові рекорди перевищення швидкості.
  • У Києві за перший місяць роботи камер автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху кількість випадків перевищення швидкості в місцях встановлення камер зменшилась у 5 разів.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас