Встановлення тривалості робочого часу: Держпраці роз’яснила нюанси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Встановлення тривалості робочого часу: Держпраці роз’яснила нюанси

Особисті фінанси
36502
Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.
Про це повідомляє Держпраці у Полтавській області.
“Під режимом робочого часу розуміється установлений законодавством або локальним нормативно-правовим актом порядок розподілу і використання робочого часу протягом доби, тижня, інших календарних періодів”, – ідеться в повідомленні.
Елементи режиму робочого часу:
  • час початку і закінчення роботи;
  • час і тривалість перерв;
  • тривалість і правила чергування змін.
“Режим робочого часу не однаковий для всіх підприємств. Він залежить від багатьох чинників: від характеру виробництва, тривалості робочого часу, категорій працівників, умов виробництва тощо. На одному підприємстві, в установі, організації для різних категорій працівників можуть бути установлені різні режими роботи”, повідомляють у Держпраці.
Режим роботи визначає роботодавець і вказує це в документі підприємства, організації, установи. Це можуть бути колективний договір і Правила внутрішнього трудового розпорядку.
До початку роботи за трудовим договором власник або уповноважений ним орган повинен ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором (в разі наявності колективного договору на підприємстві).
Про зміну істотних умов праці – систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших – працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Довідка Finance.ua:

  • Відповідно до статті 3 Закону України «Про відпустку» за бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням.
  • Компенсація можлива лише в межах робочого року та після його закінчення за умови, якщо працівник використав 24 календарні дні щорічної основної та додаткових відпусток за цей робочий рік.
  • Автоматичного виходу з “карантинної відпустки” закон не передбачає. Крім випадків, коли в заяві на відпустку без збереження зарплати людина вказала конкретну дату виходу на роботу.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас