Призначення нового голови НБУ: хто це, і що він має робити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Призначення нового голови НБУ: хто це, і що він має робити

Казна та Політика
4894
Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про призначення нового голови Національного банку. Згідно із документом, на посаду голови НБУ пропонується призначити Кирила Шевченка.
Про це свідчить інформація на сайті відомства.
“Відповідно до пункту 18 частини першої статті 85 Конституції України вношу подання про призначення К. Шевченка на посаду Голови Національного банку України”, – йдеться у законопроєкті.
Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики вже підтримав кандидатуру Кирила Шевченка на посаду голови НБУ.
Депутати Верховної Ради також підтримали кандидатуру Кирила Шевченка. За це рішення проголосували 332 народні депутати.
Призначення нового голови НБУ: хто це, і що він має робити
Що було до того:
  • Ще 1 липня Голова Нацбанку України Яків Смолій написав заяву про звільнення і подав її Президенту України Володимиру Зеленському.
  • Смолій пояснив своє рішення систематичним політичним тиском. Правління Нацбанку при цьому закликало Президента України, уряд і народних депутатів дати можливість банку виконувати свої функції через «систематичний політичний тиск».
  • Директор-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва під час телефонної розмови з Президентом України Володимиром Зеленським 14 липня висловила «стурбованість щодо тиску на НБУ».
  • Натомість Президент запевнив, що до кінця тижня запропонує парламенту кандидатуру голови НБУ, і зазначив, що основними критеріями вибору кандидатури є професіоналізм, чесність і бездоганна репутація.
Хто такий Кирило Шевченко
  • Кирило Шевченко – 47-річний український банкір та економіст. Народився 1972 року у місті Тула (Росія).
  • За даними сайту банкіра, у 1994 році він закінчив Харківський державний економічний університет за спеціальністю «Бухгалтерський облік та аналіз господарської діяльності» та почав працювати у харківському філіалі «Українського кредитного банку».
  • У 1995 році перейшов до філіалу банку «Аваль», пізніше до банку «Фінанси і Кредит», де обіймав посаду заступника голови Правління до 2006 року.
  • З 2006 року Кирило Шевченко став головою Державної іпотечної установи (ДІУ).
  • 2009 року переходить на посаду штатного радника Прем’єр-міністра України. Того ж року він входить до Наглядової ради «Укргазбанку» після його націоналізації, пізніше стає першим заступником голови Правління.
  • 2010 року Шевченко та його партнери купують ще не відомий банк «Терра», і Шевченко стає головою Правління. У 2012 банк продають.
  • До осені 2014 року Кирило Шевченко працював радником голови Правління «Ощадбанку».
  • Пізніше він повернувся до «Укргазбанку» на посаду першого заступника голови Правління. З 2015 року він обійняв посаду голови Правління цього банку – це був перший в Україні випадок, коли керівник на таку посаду був затверджений на конкурсній основі.
Фото УНІАН
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас