Смолій: Я запитав у президента, чи повинен я звільнитися, він відповів "так" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смолій: Я запитав у президента, чи повинен я звільнитися, він відповів "так"

Казна та Політика
2777
Екс-глава Національного банку Яків Смолій розкрив деталі спілкування з президентом Володимиром Зеленським напередодні свого звільнення.
Про це він розповів в інтерв’ю lb.ua
“Після засідання Національної ради реформ, 30 червня, у мене була зустріч з президентом. Під час цієї розмови я зрозумів, що повинен запитати у президента, чи повинен я звільнитися. Він відповів “так”.
Смолій також спростував інформацію про те що однією з ключових причин звільнення була позиція щодо облікової ставки.
“На цих зустрічах 30-го і 1-го ми не обговорювали жодних причин, критеріїв. Це була абсолютно спокійна розмова. Зрозумійте правильно, не було з боку президента такого, щоб він сказав: пиши заяву, йди, ти мені набрид. Я з контексту зрозумів, що повинен звільнитися”, – коментує екс-глава НБУ.
Смолій підкреслив, що прийняв рішення про звільнення відразу після розмови із Зеленським, щоб Рада змогла обрати нового голову до канікул.
“…Ми абсолютно зважено обговорили з президентом, як і коли повинен відбуватися процес звільнення глави центрального банку, весь процес переходу, адже це важливо. Я запитав: “Коли ви хочете це зробити? На цій сесії ВР чи восени?”. Президент сказав, що на цій. Залишалося три робочі дні, наступний тиждень був не сесійний.
Важливо, щоб нового главу призначили до того, як Рада піде на канікули (17 липня – ред.), щоб не було великого розриву (між звільненням і призначенням нового глави НБУ, – ред.) .Тому я зобов’язаний сказати всьому співтовариству, що 30 червня в обід у нас була розмова з президентом, а 1 липня я подав заяву”, – резюмує Смолій.
3 липня Верховна Рада схвалила звільнення глави Національного банку Якова Смолія за власним бажанням через “політичний тиск”. Глава фінкомітету Ради Данило Гетманцев заявив, що критикуючи Національний банк, фінкомітет Ради не збирався звільняти главу НБУ Якова Смолія, його відставка стала несподіваною.
1 липня голова Національного банку Яків Смолій написав і подав на ім’я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через “систематичний політичний тиск”.
2 липня президент Володимир Зеленський зареєстрував проект постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку.
Смолій став главою НБУ 15 березня 2018 року, коли Верховна Рада підтримала звільнення Гонтаревої з посади голови Нацбанку і призначила його на цю посаду.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас