НБУ пояснив, чому можна не мріяти про доступну іпотеку цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пояснив, чому можна не мріяти про доступну іпотеку цього року

Нерухомість
2643
Сьогодні парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав законопроєкт Олександра Дубінського №3640. Про це йдеться в повідомленні на сторінці регулятора в FACEBOOK.
“Це яскравий випадок, коли назва гарна – «про захист іпотечних позичальників», а суть – гнила. Результатом буде небажання банків відновлювати іпотечне кредитування”, – зазначили в НБУ.
Як вказує регулятор, депутат запропонував продовжити дію мораторію на стягнення майна за валютними кредитами. Мораторій був введений безстроково у 2014 році. І на те були об’єктивні причини. В країні почалася війна та економічна криза. Через знецінення гривні громадяни не могли продовжувати платити за валютними іпотечними кредитами. Тому банкам заборонили стягувати заставне майно: квартири та будинки”.
Однак за шість років дії мораторію частина валютних позичальників так і не почала обслуговувати кредити. Для чого платити, якщо немає важелю впливу?! Весь тягар взяли на себе банки, а відповідно – їхні вкладники та власники. Адже банки змушені були сформувати додаткові резерви. Безумовно, це негативно вплинуло на бажання банків далі кредитувати купівлю житла.
У 2019 році це питання вдалося врегулювати. У жовтні запрацював новий кодекс про банкрутство. Кодекс передбачав реальний механізм реструктуризації боргу іпотечних позичальників. Були запропоновані прийнятні умови і для банків, і для громадян. Водночас сам механізм реструктуризації запрацює в повному обсязі лише, якщо буде скасований мораторій.
“Замість того, щоб скасувати мораторій, зараз нам пропонують його продовжити до 2022 року. Це означає, що проблемні борги валютних позичальників так і не будуть врегульовані. А це 44 тис. договорів на загальну суму 29 млрд грн” – йдеться в повідомленні.
Що це означає – банки не будуть зацікавлені видавати нові іпотечні кредити. Сьогодні у своєму зверненні банківська та бізнесова асоціації вказали, що продовження мораторію унеможливить запуск доступної іпотеки для населення під 10% річних.
В НБУ вказують: “Ми регулярно запитуємо у банків: “Чому ви не кредитуєте іпотеку?” Знаєте, що вони нам відповідають? Основна відповідь – це мораторій на стягнення майна за валютними кредитами”.
НБУ закликав народних депутатів не ухвалювати цей шкідливий законопроєкт і не позбавляти громадян мрій про доступну іпотеку.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше повідомлялось, Нацбанк в умовах коронакризи очікує масового запуску іпотеки в 4 кварталі 2020 року при збереженні макростабільності в країні.
  • Майже кожен сьомий українець потребує власного житла. Це 6 мільйонів з 44 мільйонів жителів України.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог 🏢

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас