Рожкова повідомила, коли НБУ планує масовий запуск іпотеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рожкова повідомила, коли НБУ планує масовий запуск іпотеки

Нерухомість
3041
Нацбанк в умовах коронакризи очікує масового запуску іпотеки в 4 кварталі 2020 року при збереженні макростабільності в країні.
Про це в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” заявила в.о. голови НБУ Катерина Рожкова.
“У четвертому кварталі можна буде масово запускати іпотеку. Для найбільш якісних позичальників 10% річних вийде економічним шляхом, а не адміністративним. Іпотека підтягне додаткові суміжні галузі, які теж потребують додаткового підкредитування”, – розповіла Рожкова.
За її словами, Нацбанк працює з банками і над іншими методами розширення кредитування, в тому числі закликає банки знижувати ставку за кредитами і депозитами в корпоративному секторі.
“У корпоративному секторі банки не дуже охоче знижують ставку за кредитами, вони намагаються зберегти свою маржу, хоча час високої маржі вже в минулому.
Тому ми зараз з ними працюємо і вмовляємо знижувати ставки за депозитами. Вже є банки – з іноземним капіталом і наші великі державні, які їх знизили”, – підкреслила в.о. глави НБУ.
Також в НБУ попросили банки підготувати нові програми кредитування для бізнесу з урахуванням коронакризи.
“Ставка повинна бути нижчою, а кредит – довший і умови м’якші, щоб допомогти бізнесу відновитися. Завдання банку – не просто видати кредит, а видати так, щоб бізнес ці гроші пустив у роботу, залишився здоровим і борг з часом, як годиться, повернув”, – пояснила вона.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше повідомлялося, на думку банкірів, українці зможуть брати житло в іпотеку під 10% річних тільки тоді, коли позичальники отримуватимуть компенсацію і права кредитора будуть захищені.
  • З 44 мільйонів жителів України 6 мільйонів потребують власного житла, а це майже кожен сьомий українець.
  • В Європі середня ставка коливається від 0% до 6%. У Данії вже почали видавати безпроцентні кредити на житло для тих, хто бере велику суму на короткий термін – до 20 років, або 0,6% – на 30 років. У Швейцарії купити житло може як резидент, так і іноземець. Кредит на житло видається на термін від 2 до 100 років, тобто довічно, а після смерті позичальника гроші виплачують його діти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас