Автофіксація ПДР: виявилося, що штрафи можна не платити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автофіксація ПДР: виявилося, що штрафи можна не платити

Особисті фінанси
59582
Неуважність до деталей при впровадженні автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху зробили стягнення штрафів з недбайливих водіїв, якщо ті відмовилися сплатити його добровільно, практично неможливою.
Про це пише sud.ua.
Державна виконавча служба і приватні виконавці, як виявилося, не можуть приймати до виконання протоколи патрульної поліції, сформовані автоматично в електронному вигляді, тому що вони не відповідають чинному законодавству.
У частині третій статті 4 Закону України «Про виконавче провадження», де встановлені вимоги до виконавчих документів, сказано: «Виконавчий документ підписується уповноваженою посадовою особою із зазначенням його прізвища та ініціалів і скріплюється печаткою. Скріплення виконавчого документа печаткою із зображенням Державного Герба України є обов’язковим, якщо орган (посадова особа), який видав виконавчий документ, за законом зобов’язаний мати таку печатку». Про електронному вигляді підпису і печатки немає ні слова.
У Міністерстві внутрішніх справ нарешті виявили цей недолік і під кінець червня через Комітет ВР з питань правової політики зареєстрували в парламенті законопроект № 3707, що враховує необхідні зміни. Частина третя статті 4 Закону України «Про виконавче провадження» доповнена всього одним абзацом: «Виконавчий документ може бути виданий у формі електронного документа відповідно до законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги». Порядок пред’явлення до виконання виконавчих документів, виданих у формі електронного документа, визначається Міністерством юстиції України».
Втім, навіть при підготовці цього маленького тексту не обійшлося без вживання сумнівних формулювань, що відразу відзначило Головне науково-експертне управління Верховної Ради. Зокрема, там не вважають правильним останнє речення про надання Міністерству юстиції України повноважень щодо визначення порядку пред’явлення виконавчих документів до виконання.
“Наразі такий порядок встановлюється Законом”, – пише в своєму висновку ГНЕУ.

Довідка Finance.ua:

  • 1 червня запрацювали перші 50 відеокамер системи автоматичної фото- і відеофіксації порушень правил дорожнього руху.
  • Розміри штрафів: 255 грн – в разі перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 20 км/год але не більше 50 км/год; 510 грн – при перевищенні встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 50 км/год. Штраф зменшується на 50 відсотків, якщо він сплачений протягом 10 банківських днів з моменту отримання постанови.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас