Майже 30% компаній планують продавати бізнес або активи - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майже 30% компаній планують продавати бізнес або активи - дослідження

Казна та Політика
2972
Майже 30% компаній планують продавати бізнес або свої активи в найближчі півроку-рік, при цьому тільки кожна п’ята піде на це через кризу.
Про це сказано в дослідженні, яке провела юридична фірма Avellum за результатами опитування 56 компаній, пише Інтерфакс.
“Це показує, що більшість великих українських компаній відносно успішно витримали економічну кризу, пов’язану з COVID-19”, – коментує Avellum результати дослідження.
При цьому понад 60% компаній, які планують продаж, готові до зниження ціни.
“Однак в майбутньому продавці можуть підвищити ціни на об’єкти продажу, оскільки сьогодні кількість потенційних покупців істотно перевищує пропозицію”, – відзначають автори дослідження.
До придбання компаній або активів готові 50% опитаних представників великого бізнесу. Всі вони зазначили, що очікують дисконту в ціні, оскільки на продаж, як правило, виставляють слабкі бізнеси. При цьому більше 40% ймовірних покупців зацікавилися придбанням через коронакризу.
Як показали результати опитування, понад 60% потенційних покупців не змінили своїх планів придбати активи в Україні, тобто продовжують вірити в привабливість ринку в цій країні і бачать прибуток в розширенні своєї частки на ньому. Решта майже 40% відмовилися від покупки активів саме через коронакризу.
У найближчі півроку-рік можна очікувати активного дисконтування цін на активи, а пізніше їх вартість знову піде вгору.
Хоча на ринку трохи об’єктів на продаж, покупці очікують повноцінної перевірки об’єкта купівлі і гарантій від продавця про його стан, свідчать результати опитування.
“Ми вважаємо, що такі очікування зміняться найближчим часом зі збільшенням конкуренції за вигідні компанії, які продаються з дисконтом”, – вважають автори дослідження.
Опитування також показало, що понад 60% компаній не бачать необхідності в радниках, оскільки актив продається з дисконтом. Це суперечить очікуванням покупця щодо гарантій, які вимагають залучення юристів.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше Finance.ua повідомляв, що бізнес істотно скоротить штат, якщо карантин продовжать. У разі продовження карантину до кінця літа в деяких сферах діяльності очікується подальше істотне (більше 30%) скорочення персоналу. Це буде стосуватися найбільше: сфери будівництва, індустрії гостинності, креативних і освітніх індустрій.
  • Негативний вплив пандемії COVID-19 і її наслідки для сімейного бюджету відчули 69% українців. Про це сказано в дослідженні ЮНІСЕФ.
  • У Нацбанку заявляли, що внаслідок економічної кризи 2020 доходи українців вперше за три роки припинили зростати.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас