Кредит не дорожче 200%: як нові правила НБУ вплинуть на українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредит не дорожче 200%: як нові правила НБУ вплинуть на українців

Кредит&Депозит
38696
З 1 липня набуде чинності закон про “спліт” (Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій з державного регулювання фінансових послуг”). З цього моменту регулювати діяльність небанківських фінансових компаній і контролювати їх роботу почне Національний банк України.
Як зараз. Небанківські фінансові компанії кредитують в основному юридичних осіб (78%). В НБУ збираються зробити послуги цих компаній більш доступними і для фізосіб. Тим більше, в останні роки така тенденція вже намітилася.
Небанківські фінансові компанії видають в основному невеликі споживчі кредити (середня сума для фізосіб становила в минулому році 3711 грн, за даними НБУ) на термін до 30 днів або на пару місяців. Причому отримати їх значно легше, ніж в банку (не перевіряють ні платоспроможність, ні кредитну історію), але при цьому такі кредити досить дорогі.
Реальні процентні ставки можуть перевищувати 700% річних. Споживачі часто відчувають себе обдуреними, коли бачать суми, які мусять повернути. Фінансові ж компанії часто пропонують їм погасити старий кредит за рахунок нового. Таким чином, розмір боргу зростає, як на дріжджах. Для повернення боргів фінансові компанії часто вдаються до послуг колекторів.
Як буде. В процесі реформування ринку Нацбанк має намір зажадати від небанківських фінансових компаній повідомляти споживачам правдиву і повну інформацію про вартість кредитів (для банків така вимога запроваджена тільки в цьому році). А максимальний розмір виплат по кредиту не зможе перевищувати подвійного розміру кредиту.
Захист прав споживачів. НБУ має намір приділяти підвищену увагу захисту прав споживачів таких послуг. Зокрема, в разі надходження скарг на фінансові компанії їх чекають позапланові перевірки і втрата ліцензії.

Довідка Finance.ua:

  • 12 вересня 2019 року Рада прийняла закон про «спліт». Тоді за нього проголосувало 296 депутатів. 16 жовтня цей закон підписав президент. Нацбанк анонсував серйозні зміни, які повинні наблизити українські фінансові ринки до європейських, зробити їх “прозорими” і захистити права споживачів. Нещодавно НБУ оприлюднив одну за одною шість “білих книг” – для кожного сегменту небанківського ринку, які планується реформувати.
  • Закон про “спліт” створює умови для розширення гарантій Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на вклади фізичних осіб, залучені небанківськими фінустановами.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо кредитів в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас