Гетманцев розповів, чому додаткове оподаткування банків ввели «заднім числом» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гетманцев розповів, чому додаткове оподаткування банків ввели «заднім числом»

Казна та Політика
740
Гетманцев розповів, чому додаткове оподаткування банків ввели «заднім числом»
Гетманцев розповів, чому додаткове оподаткування банків ввели «заднім числом»
Додаткове оподаткування банків запровадили на їхній прибуток за весь 2023 рік через позицію міжнародних партнерів.
Про це в інтервʼю Forbes заявив очільник фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, який став одним із ініціаторів відповідного законопроєкту.
Він зазначив, що ідея оподаткування виникла в комітеті. Пізніше її доопрацювали Міністерство фінансів, Нацбанк та Міжнародний валютний фонд.
«Загалом такий податок — не наше нововведення. Аналогічний податок є в Італії, Іспанії, Чехії та Литві. У нас банки під час війни отримують надприбутки не від своєї звичайної діяльності, а через розміщення коштів у державні цінні папери. Цього року банки отримають прибуток — до 150 млрд грн», — пояснив парламентар.
За словами Гетманцева, частину надприбутків, які не мають звичайного економічного підґрунтя, необхідно розподілити для потреб армії.
Інтервʼюєрка звернула увагу, що додаткове оподаткування банків ухвалили, фактично, з порушенням, оскільки фінустанови повинні віддати частину доходу за весь 2023 рік. На це нардеп відповів:
«Особисто я внутрішньо проти такого способу розвʼязання питання. Для мене це було складним рішенням. Але це була позиція МВФ».
Гетманцев додав, що дискусії з міжнародними партнерами щодо цього питання тривали два місяці. В підсумку Мінфін підтримав рішення МВФ, і комітет також погодився.

Довідка Finance.ua:

  • президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає додаткове тимчасове оподаткування банків, 6 грудня;
  • документ встановлює, що для банків ставка податку на прибуток підприємств за 2023 звітний рік становитиме 50%. Окремо прописано, що нарахування та сплата податку за попередні квартали цього року за ставкою, яка діяла раніше, не вважатиметься порушенням правил нарахування;
  • Гетманцев зазначав, що завдяки закону в бюджет-2024 буде залучено додатково 24 млрд гривень.

Оподаткування надприбутків банків: скільки отримає бюджет

За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас