Бізнесу на деокупованих та прифронтових територіях планують надавати податкові пільги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнесу на деокупованих та прифронтових територіях планують надавати податкові пільги

Особисті фінанси
219
Бізнесу на деокупованих та прифронтових територіях планують надавати податкові пільги
Бізнесу на деокупованих та прифронтових територіях планують надавати податкові пільги
Бізнесу на територіях деокупованих та прифронтових громад планують надавати податкові пільги та вводити низькі відсоткові ставки на кредити. Це передбачено в законопроєкті «Про основні засади відновлення».
Про це повідомила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.
«У цей складний час українські громади мають зосередитися на всебічній підтримці бізнесу, який не лише створює робочі місця, а сплачуючи податки, фінансує витрати, пов’язані з обороною нашої держави. Низка стимулів для підприємців, які зайдуть працювати у деокуповані або прифронтові громади ми передбачили у законопроєкті „Про основні засади житлової політики“, але ми розуміємо, що їх може бути замало, тож просимо долучитися до їх пропозиції і розробки», — повідомила Шуляк.
Вона презентувала список потенційних преференцій, які, на думку розробників законопроєкту, забезпечать комплексний підхід до відновлення громад, зруйнованих під час воєнних дій. Йдеться про:
  • інфраструктурну підтримку — забезпечення доступу до критичної інфраструктури (дороги, електропостачання, вода, інтернет, медичні та освітні послуги);
  • фінансові стимули (додаткові субвенції, гранти або ж пільгове фінансування комунального та приватного сектору) або інші форми фінансової підтримки для підприємців, які вирішують розпочати або розширити бізнес на цих територіях;
  • податкові пільги для підприємців та фізичних осіб;
  • підтримку інновацій та заохочення інвестицій;
  • заохочення місцевого виробництва та споживання;
  • інформаційну підтримку підприємництва та навчання.
Парламентарка нагадала, що на потреби відновлення громад передбачено майже 1 млрд євро в рамках програми Ukraine Facility, яка передбачає отримання Україною 50 мільярдів євро до 2027 року. Ці кошти — 1 млрд євро, підуть у громади напряму, тому дуже важливо, щоб вони були максимально готові для реалізації якісних проєктів на місцях. Для цього громадам потрібні люди, які мають навички проєктного менеджменту, які обізнані з питаннями економічного характеру, взаємодії з міжнародними партнерами.

Довідка Finance.ua:

  • раніше президент Володимир Зеленський анонсував три оновлені державні програми підтримки молоді, які запрацюють вже восени. Почнуть діяти зміни до програми «єОселя». З’явиться нова програма грантів — 150 тис. грн на започаткування або розвиток власної справи. Запрацюють освітні гранти — програма підтримки абітурієнтів;
  • зростання кредитів в іноземній валюті юридичним особам у липні вперше з жовтня 2023 року перевищило темп зростання гривневих кредитів: відповідно 1,8% - до $6 млрд і 1,1% - до 557,57 млрд грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас