Життя без Газпрому. У Міненергетики розповіли про газові переговори з Азербайджаном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Життя без Газпрому. У Міненергетики розповіли про газові переговори з Азербайджаном

Енергетика
383
В України поки що немає конкретних пропозицій щодо транзиту газу з Азербайджану, але вони можуть з’явитися.
Про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко під час поїздки на Хмельницьку АЕС.
«Я завжди кажу, що треба мати на столі конкретний документ. Поки немає конкретної пропозиції, яка може бути обговорена, я вважаю, що взагалі рано щось коментувати. Коли можливі ініціативи перейдуть у практичні пропозиції — тоді будемо говорити», — зазначив міністр, наголосивши при цьому, що Азербайджан дуже зацікавлений в експорті газу в Європу.
«Я думаю, Азербайджан в експорті дуже зацікавлений. Не буду називати якісь їхні цифри, але вони суттєво планують збільшити поставки в Європу. І в них дуже серйозний ресурс для цього», — сказав Галущенко.
Раніше повідомлялося, що угоду про транзит російського газу в Європу підписали Україна і Газпром наприкінці 2019 року. Вона діє до 31 грудня 2024 року за формулою «качай або плати». Газпром зобов’язаний оплатити за прокачування через ГТС України не менше ніж 40 млрд кубометрів у 2021−2024 роках — незалежно від фактично поставлених обсягів газу.
Транзит російського природного газу через газотранспортну систему (ГТС) України 2023 року знизився на 28,4% (на 5 млрд 812,6 млн куб. м) порівняно з 2022 роком — до 14 млрд 646,6 млн куб. м, свідчать дані Оператора ГТС України.
У січні 2024 року повідомлялося про те, що Газпром уже отримав трильйон рублів чистого збитку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас