Закон про мікрокредити: голова НБУ пояснив основні зміни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про мікрокредити: голова НБУ пояснив основні зміни

Кредит&Депозит
631
Закон про мікрокредити: голова НБУ пояснив основні зміни
Закон про мікрокредити: голова НБУ пояснив основні зміни
Верховна Рада ухвалила закон про відповідальне кредитування, який обмежує розмір відсоткових ставок та посилює вимоги до кредиторів.
Про це повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний у Facebook.
«Національний банк був ініціаторам законодавчих змін, передбачених документом, і ми дякуємо парламенту за підтримку. Необхідність трансформації ринку небанківських послуг, насамперед у сегменті мікрокредитування, назріла вже давно», — зазначив Пишний.
Він зазначив, що те, як сьогодні надаються мікрокредити, — це фактичне нехтування правами споживачів, підштовхування їх до боргової ями, надприбуткова бізнес-модель для фінустанов, яка фактично калічить життя людей.

Ухвалений закон:

1. Запроваджує граничну вартість кредиту.
Тобто будуть встановлені граничні розміри процентних ставок — не більше 1% на день. «Ми дійдемо до цього показника поетапно упродовж 8 місяців: перші 4 місяці ставка 2,5%, наступні 4 місяці - 1,5%, а далі - не більше 1%. Сьогодні ці цифри нічим не обмежені й іноді сягають тисяч відсотків річних», — пояснив голова НБУ.
2. Дасть можливість НБУ встановлювати мінімальні вимоги до перевірки кредитоспроможності позичальника з боку фінансових компаній.
«Це дозволить якісно зменшити боргове навантаження на одного позичальника. Тому „нічні кредити за 1 хвилину“ залишаться в минулому», — додав Пишний.
3. Забороняє автоматично продовжувати строк користування кредитом.
«Адже споживач через неуважність може не знати, що вже пішов, так би мовити, на наступне коло, а кредитор не спішить про це повідомляти. Усі платежі мають бути озвучені споживачеві», — пояснює він.
4. Передбачає додаткові штрафні санкції за порушення встановлених вимог. Обійти вимоги закону нікому не вдасться.
«Цього вже достатньо, щоб рухатися до дійсно цивілізованого надання мікрокредитів. Тут ми не створюємо якесь ноу-хау, а користуємося світовою практикою та спираємося, в тому числі на європейський досвід, і вже зараз впроваджуємо ті зміни, які нам будуть необхідні для приєднання до європейського фінансового ринку», — каже Пишний.
В пресслужбі Нацбанку також додали, що здебільшого фінансові компанії, які надають мікрокредити, свідомо нехтують перевіркою платоспроможності позичальників та відповідно встановлюють «захмарні» процентні ставки за кредитом, які перекривають ризик неповернення коштів.
«За даними Управління захисту прав споживачів фінансових послуг Національного банку, сотні тисяч позичальників фінансових компаній перебувають у стані хронічної заборгованості, постійно беруть нові кредити для погашення попередньо взятих, і не можуть самостійно розірвати це замкнуте коло. Новий Закон змінює правила гри на цьому ринку та запроваджує відповідальне кредитування фінансовими компаніями, коли враховані інтереси кредитора та захищені права споживача», — зазначають в НБУ.
Крім того, новий Закон передбачає зміни до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», які дають змогу оптимізувати процес прийняття регуляторних актів НБУ щодо небанківського ринку та привести його у відповідність до аналогічних процедур на банківському ринку.
Нагадаємо, що на Finance.ua є цілий сервіс, де можна підібрати собі найбільш вигідний кредит:

Кредит онлайн 👛

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас