«Укрфінжитло» планує перейти на залучення міжнародних коштів для «єОселі» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Укрфінжитло» планує перейти на залучення міжнародних коштів для «єОселі»

Кредит&Депозит
120
«Укрфінжитло» планує перейти на залучення міжнародних коштів для «єОселі»
«Укрфінжитло» планує перейти на залучення міжнародних коштів для «єОселі»
ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» («Укрфінжитло») у майбутньому планує переходити на залучення міжнародних коштів.
Про це повідомив голова правління компанії Євген Мецгер у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».
«Згідно з Держбюджетом-24, передбачена додаткова капіталізація „Укрфінжитла“ в ОВДП на 20 млрд грн до кінця року. У стратегію компанії закладено докапіталізацію і на наступний рік, додаткові 30 млрд (грн — Ред.). Але це має дискутуватися не лише в нашому Кабміні, а ще з донорами, з МВФ зокрема», — повідомив він.
Він наголосив, що докапіталізація не означає, що на рахунок компанії зайдуть мільярди гривень. Додатковий випуск цінних паперів для «Укрфінжитла» надасть змогу залучити більше коштів на українському фінансовому ринку для фінансування і продовження роботи програми. Загалом фінансова модель компанії передбачає запозичення під заставу ОВДП, які і складають статутний капітал.
За його словами, збільшення докапіталізації, зокрема, вже обговорювалося з місією МВФ в Україні, але в майбутньому «Укрфінжитло» у своєму розвитку планує залучати кошти на міжнародних відкритих ринках. Концептуально робота над такою можливістю вже триває, зокрема, «будується компанія за всіма принципами прозорості, корпоративного управління».
«Зараз у нас є всі передумови для того, щоб рухатися в напрямі іноземного залучення коштів. Очікуємо, можливо, найближчими роками $200−250 млн в еквіваленті перших запозичень від міжнародних фінансових інститутів», — зазначив він.
Мецгер наголосив, що завдяки програмі нове житло стає доступнішим. Зокрема, середній платіж за всіма виданими кредитами — 14,5 тис. грн за середнього доходу сімей позичальників у 42 тис. грн.
Кредити за «єОселею» взяли в 404 населених пунктах, зокрема, у столиці оформлено 19,5% пільгових кредитів, в обласних центрах — 33%, по 23% в інших містах і селах.
Розвиток кредитування первинного ринку в регіонах є одним із пріоритетів «Укрфінжитла». Лише за 2024 рік кількість акредитованих об’єктів збільшилася з 53 до 185, кількість забудовників з 20 до 87. Цього року можливість купити квартири на стадії будівництва з’явилася в Миколаївській, Полтавській, Дніпропетровській, Черкаській, Чернігівській, Одеській, Рівненській областях. Залишилося охопити чотири області — Закарпатську, Житомирську, Кіровоградську та Чернівецьку, і об’єкти на стадії зведення можна буде купити по всій Україні.
Є області, де вже висока частка готового житла від забудовника — наприклад, в Івано-Франківській і Тернопільській, де його частка майже така сама, як і вторинного.
«Щотижня ми проводимо одну-дві зустрічі в регіонах із забудовниками. Зустрічаємося на базі обладміністрації або громад, запрошуємо також банки, розповідаємо девелоперам про переваги партнерства. Зараз у програмі акредитовано 87 забудовників зі 185 об’єктами, мета — залучити щонайменше 300−400 девелоперів», — розповів про проведену роботу Мецгер.
Більший вибір житла на етапі будівництва надасть українцям ширший вибір і заохотить активніше купувати таке житло. Найголовнішою перевагою зведеного житла є вищий рівень енергоефективності та вимога про наявність бомбосховищ, пояснив він.
Мецгер також повідомив, що серед напрямів розширення програми розроблено концепт оренди з викупом.
Від початку роботи державної програми доступного іпотечного кредитування «єОселя» станом на 24 жовтня 2024 року 13 674 сім’ї придбали власне житло на понад 22 млрд грн, випливає з даних «Української фінансової житлової компанії» («Укрфінжитло»).

Довідка Finance.ua:

  • програма доступного іпотечного кредитування «єОселя» запрацювала в Україні з жовтня 2022 року. На пільгову іпотеку під 3% річних терміном до 20 років із початковим внеском від 20% вартості житла можуть претендувати військовослужбовці-контрактники ЗСУ, працівники сектору безпеки і оборони, медпрацівники, педагоги, науковці;
  • з 1 серпня 2023 року подати заявку на участь у програмі «єОселя» під 7% можуть ветерани війни, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи (ВПО) та громадяни, які не мають власного житла, більшого за нормативну площу;
  • за умовами програми, пільгові категорії учасників і ВПО можуть придбати житло в споруджуваному будинку та будинках, не старших за 10 років (у столиці та обласних центрах), решта учасників — у будинку, не старшому за три роки, або об’єкті, що будується.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас