Українські виробники дронів просять дозволити «контрольований експорт» їхньої продукції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські виробники дронів просять дозволити «контрольований експорт» їхньої продукції

Фондовий ринок
411
Українські виробники дронів просять дозволити «контрольований експорт» їхньої продукції
Українські виробники дронів просять дозволити «контрольований експорт» їхньої продукції
Оскільки вітчизняні виробники безпілотних систем можуть мати проблеми з обіговими коштами для фінансування робіт, для створення нових розробок та проведення необхідних інвестицій, їм потрібен державний дозвіл на контрольований експорт продукції.
Таку думку висловив Вадим Юник, президент об’єднання «Технологічні сили України», під час заходу, присвяченому розвитку безпілотних систем, який відбувся у Києві.
«Нам потрібен контрольований експорт, адже не на все, що продукують виробники, є потреба у української армії, — пояснив він. — Експорт дасть додаткові можливості для досліджень, розширення асортименту».
Юник заявив, що «держава боїться спекуляцій на цьому», щоб іноземні партнери не звинуватили Київ, що той просить зброю за кордоном, а сам експортує її.
«Ми пропонуємо державі відкриту дискусію про це. Йдеться про контрольований експорт, коли на деякі групи товарів діє заборона експорту — наприклад, на боєприпаси», — сказав Юник.
Він зазначив, що першим викликом є досягнення незалежності в справі постачання компонентів для виробництва. А деякі технології, як-то вибухові речовини, мають з’явитися в Україні. Також треба розвивати власну наукову думку.
Юник додав, що багато компонентів походять із Китаю, але він може рано чи пізно закрити ці постачання, тому потрібно організувати виробництво всіх компонентів для дронів тут.
Окрім того, через те, що деякі компоненти для виробництва безпілотників їдуть до України по три-чотири місяці, виникають паузи в постачаннях для Сил оборони. А щоб профінансувати закупівлю цих компонентів, компаніям-виробникам потрібна передплата, що вимагає прямих контрактів, пояснив Юник.
«Потрібні прямі контракти, аби завантажувати виробництво і не було „вікон“ у постачаннях для Сил оборони. Всі виробники розуміють, що перед військовими стоять надпотужні задачі, їм постійно треба вивчати нову техніку. Ми намагаємося бути близькими до військових, ставити їм питання та чути їх. Будь-які продукти розвиваються тільки тоді, коли військові цим цікавляться», — сказав Юник.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас