У ПриватБанку розповіли, як під час війни змінилась поведінка позичальників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ПриватБанку розповіли, як під час війни змінилась поведінка позичальників

Кредит&Депозит
197
У ПриватБанку розповіли, як під час війни змінилась поведінка позичальників
У ПриватБанку розповіли, як під час війни змінилась поведінка позичальників
Під час війни частка позичальників, які свідомо ухиляються від сплати за кредитами, дуже мала. Окрім того, є люди з окупованих територій, які не можуть погасити кредити.
Про це в інтерв’ю РБК-Україна сказав члена правління ПриватБанку Євген Заіграєв.
«Краще порівнювати нинішню поведінку позичальників не з довоєнним періодом, а з періодом 2008−2009, 2014−2015 років. Тоді дуже часто позичальники намагалися знайти варіанти не платити за кредитами, зокрема створювали для банків штучні юридичні перешкоди», — сказав він.
За його словами, тоді під час переговорів великі поважні позичальники, які позичали мільйони доларів, просто в обличчя представникам банку казали: «Якщо я знайшов шлях не платити за кредитом, то чому я буду платити? Давайте домовлятися про величину дисконту, щоб я хоч щось вам повернув. Інакше — вас чекає перспектива багаторічних судів, і ще невідомо, хто виграє. Далі починались процедури банкрутств, юридичне затягування процедур, могла пропадати застава, тощо.
«Нині ж частка тих, хто свідомо ухиляється від сплати за кредитами, дуже мала», — сказав Заіграєв та повідомив, що на сьогодні портфель непрацюючих кредитів ПриватБанку, виданих бізнесу, складає всього 4,5% на кінець травня 2024 року.
«Три чверті від суми таких кредитів — це позики, видані до війни на територіях, що нині окуповані або на яких ведуться військові дії. Це означає, що у позичальників спрацював форс-мажор, і вони просто не можуть погасити кредити», — сказав він.
За його даними, на інших територіях України рівень непрацюючого портфеля не перевищує 1%.
До речі, портал Finance.ua проаналізував кредитні пропозиції більшості українських банків. Найкращі ми відібрали в спеціальному сервісі.

Порівняти і підібрати кредит можна тут 👛

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас