У Чехії планують збільшити випробувальний термін під час вступу на нову роботу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Чехії планують збільшити випробувальний термін під час вступу на нову роботу

Особисті фінанси
1841
У Чехії планують збільшити випробувальний термін під час вступу на нову роботу
У Чехії планують збільшити випробувальний термін під час вступу на нову роботу
Уряд Чехії планує з 2025 року збільшити випробувальний термін на роботі. Так, для рядових співробітників він становитиме 4 місяці замість 3, а для керівників буде збільшено з 6 до 8.
Таку пропозицію Міністерство праці внесло до поправок до Трудового кодексу, повідомляє Novinky.cz.

До чого це може призвести

Міністерство визнало, що це призведе до затягування невизначеності для працівників.
Крім того, поправка дасть можливість роботодавцю та працівнику продовжувати вже обумовлений випробувальний термін за згодою сторін. Тепер він продовжуватиметься згідно із законом, у тому числі якщо працівник пропустить всю зміну без поважної причини.

Позитивні зміни

На думку ініціаторів, зміни мають і низку позитивних сторін. Тепер можна буде ретельніше перевірити, чи відповідає робота найнятого співробітника очікуванням.
Продовження випробувального терміну також потенційно може призвести до економії коштів, які роботодавцю довелося б виплатити, якби він захотів розірвати трудові відносини із співробітником після випробувального терміну.

Позиція профспілок

Профспілки підкреслюють, що пропозиція збільшить незахищеність працівників, а також негативно позначиться на їхньому особистому та сімейному житті.
Крім того, працівники на випробувальному терміні часто позбавлені права на пільги, такі як премії за економічні результати, внески до додаткових пенсійних накопичень та триваліші відпустки.

Довідка Finance.ua:

  • більше половини українських біженців у Чехії працевлаштувалися;
  • Міністерство внутрішніх справ Чеської Республіки розпочинає пілотний проєкт сприяння добровільному поверненню українців додому. Про це повідомила пресслужба міністерства. Проєкт триватиме з червня по листопад, участь у ньому можуть узяти іноземці, які проживають у Чехії через війну в Україні. Підкреслюється, що це не стосується військової служби українців;
  • в уряді Чехії пропонують зміну до законодавства, щоб дозволити українцям із тимчасовим захистом переходити на довготерміновий тип перебування. Умовою буде економічна самостійність.

Грошові виплати та допомога в Чехії: умови та терміни

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас