Третина підприємств планують підвищувати зарплати цього року — опитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Третина підприємств планують підвищувати зарплати цього року — опитування

Фондовий ринок
709
Третина підприємств планують підвищувати зарплати цього року — опитування
Третина підприємств планують підвищувати зарплати цього року — опитування
Бізнес став менш впевненим у своїх короткострокових перспективах, але став більше покладатися на покращення ситуації в довгостроковій перспективі.
Такими є результати 15 щомісячного опитування Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД).
«Уперше за останні три місяці в довгостроковій перспективі зменшилася невизначеність і зріс оптимізм бізнесу, але підприємці стали обережнішими щодо планів у коротко- та середньостроковій перспективі», — зазначили в ІЕД.

Плани на найближче майбутнє

Згідно з опитуванням, у липні 20% респондентів не змогли поділитися планами на найближче майбутнє - у перспективі пів року, тоді як у червні таких було 17%.
Також у липні порівняно з червнем частка підприємств, які планують зростання виробництва протягом найближчих 3−4 місяців, зменшилася до 44,2% з 44,8% у червні.
Частка тих, хто планує скорочення виробництва на найближчий квартал, зросла до 4% з 3,2%, а та, хто очікує на збереження обсягів виробництва, знизилася до 51,8% з 52% у червні.

Ділова активність продовжує покращуватися

Ділова активність порівняно з минулорічними показниками продовжує покращуватися, але темпи зростання зменшилися: 48,3% оцінюють ситуацію краще, ніж рік тому, тоді як у червні таких було 53%.
Нічого не змінилося на 40,1% проти 36,9% у червні, з 9,8% до 11,5% збільшилася частка тих, у кого ситуація стала гіршою.
В ІЕД наголосили, що у липні 2023 року показники завантаження виробництва трохи погіршилися: 7% підприємств працюють на повну потужність, тоді як у червні таких було 9%, ще 52% завантажено на 75−99% проти 53% місяцем раніше. Не працюють, як і раніше, лише 3% опитаних.

Що перешкоджає зростанню

Серед перешкод для зростання виробництва респонденти найчастіше називали війну та несприятливу ситуацію з безпекою: таких було 75%.
Наступні чотири місця рейтингу перепон зайняли низький попит — 41%, несприятлива політична ситуація — 35%, надмірне оподаткування — 30%, несприятливий регуляторний клімат — 28%.
Як йдеться у дослідженні, частка підприємств, які планують зростання зайнятості, дещо збільшилася — з 4,9% до 6,6%, тоді як мають намір скоротити кількість працівників 4,3%, що на 1,3 в.п. менше, ніж у червні.
Деякі підприємства збільшили кількість працівників у вимушених відпустках з 0,5% у червні до 2,2% у липні, збираються скорочувати працівників у вимушених відпустках 25,7% (29,4% у червні).
Проблеми з пошуком кваліфікованих працівників у липні продовжили зростати: важко знайти таких працівників на 27,5% (25,4% у червні), легше шукати таких працівників на 1,5% (2,8%). Легко знайти некваліфікованих робітників для 5,2% респондентів (проти 4,5% на місяць раніше), тяжко — для 18,7% (19,6%).

Підвищення зарплат

В ІЕД наголосили, що лише 34% опитаних підвищили зарплату цього року, водночас більше половини підприємств (59%) залишили зарплату без змін.
В опитуванні, яке проходило з 17 по 31 липня, взяли участь 549 підприємств різних розмірів із 21 регіону України.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 👛

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас