Що впливатиме на валютний ринок у червні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що впливатиме на валютний ринок у червні

Валюта
755
Що впливатиме на валютний ринок у червні
Що впливатиме на валютний ринок у червні, unsplash.com
У червні цілком можливо, що на валютний ринок тиснутиме низка факторів, міцно переплетених між собою. Курс долара зміниться не більше ніж на 2%.
Про це в коментарі РБК-Україна сказав Тарас Лєсовий, начальник департаменту казначейства Глобус Банку.
Як зазначив банкір, серед них можна виокремити такі:
  • об'єктивне зростання інфляції;
  • воєнні чинники: ситуація на фронті, ефективне протистояння ворогові, подолання наслідків ворожих атак по об'єктах енергетичної інфраструктури;
  • суспільно-політичні настрої, пов’язані з війною, процесом мобілізації тощо.

Актуальна інформація про курси валют в Україні 💵

Лєсовий нагадав, що від початку року інфляція в країні зафіксована на рівні 1,4%, а в річному вимірі вона складає 3,2%. Водночас влада неодноразово застерігала, що невдовзі інфляційні процеси можуть посилитися, однак вони не будуть критичними для економіки та курсу валют. Насамперед зростання цін можна пов’язати з очікуваним зростанням вартості електроенергії та пального, адже витрати на енергоресурси є складовою собівартості майже будь-якого товару та логістики.
«Якщо ж говорити про вплив воєнних чинників, то вони також здебільшого можуть бути пов’язані з ворожими атаками на енергооб'єкти країни, що в наслідку може вкорінити обмеження на енергоспоживання — а це може деякою мірою вплинути на розвиток економіки. Крім того, багато чого може залежати від гідного опору ЗСУ намаганням ворога просуватися за всіма напрямами, а також від результатів мирної конференції у Швейцарії, що запланована на середину червня», — зазначив банкір.
На його думку, внутрішні процеси, розв’язання нагальних суспільних питань, прозорість дій влади насамперед можуть вплинути на рівень попиту на готівковому ринку.
«Гроші люблять тишу — чим гучнішими будуть розбіжності, тим більший тиск на валютний ринок», — додав він.
За його словами, ці фактори можуть зіграти, як в позитив, так і негатив. Тому у червні загальна ситуація на ринку залежатиме також і від ефективних дії регулятора, який наразі має достатньо фінансових ресурсів, наприклад, для вгамування збільшеного попиту.
«Крім того, навряд чи парадигма ринку суттєво зміниться: як і раніше діятиме режим „керованої гнучкості“, що виявиться у частих, але незначних валютних змінах, при цьому курс валют може періодично зростати чи знижуватися: вектори змінюватимуться кожні 3−4 дні, а допустиме відхилення від початкового курсу складатиме в середньому 2%», — сказав він.
Важливим буде також те, що готівковий ринок при формуванні курсової політики спиратиметься на показники міжбанку. І загалом на ринку регулятор не відмовиться від збереження та підтримки рівноваги між попитом і пропозицією, сказав Лєсовий.
Лєсовий очікує, що коридори валютних коливань на міжбанку і готівковому ринку будуть майже однаковими і складуть 40−41 грн/долар та 43−45 грн/євро на міжбанку, 40−41 грн/долар та 43−46 грн/євро на готівковому ринку.
«Таким чином, ситуація на валютному ринку в червні залежатиме як від об'єктивних факторів, так і від ефективної стратегії регулятора. Основні валютні зміни можуть відбутися в діапазоні 2% порівняно з початковим курсом місяця, а це в середньому до 1 грн. Попри це валютному ринку навряд чи загрожують якісь непогамовні явища. Навіть якщо курс долара перетне позначку в 40,7 грн (саме такий середній курс закладено в бюджеті на 2024 рік), то не виключено, що в інших економічних умовах у наступні місяці курс може дещо знизитися. Ринок намагатиметься жити за законами ринку», — додав банкір.
Finance.ua запустив безкоштовну валютну розсилку для тих, хто слідкує за валютним ринком, та хоче розуміти й аналізувати пов’язані з валютним курсом події. Отримуйте щопонеділка найважливіші оновлення за тиждень у світі валют, ексклюзивні фінансові поради та прогнози по курсах на прийдешній тиждень безпосередньо на вашу поштову скриньку!
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас