Новий макропрогноз і пошук внутрішніх ресурсів: перші результати зустрічі НБУ та МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий макропрогноз і пошук внутрішніх ресурсів: перші результати зустрічі НБУ та МВФ

Казна та Політика
323
Новий макропрогноз і пошук внутрішніх ресурсів: перші результати зустрічі НБУ та МВФ
Новий макропрогноз і пошук внутрішніх ресурсів: перші результати зустрічі НБУ та МВФ
Україна та Міжнародний валютний фонд у межах місії щодо п’ятого перегляду Програми розширеного фінансування зосередяться на можливостях внутрішніх ресурсів для покриття потреб держбюджету. За результатами перегляду програми Україна може отримати транш на $1,1 млрд.
Про це розповів на своїй сторінці в Facebook голова НБУ Андрій Пишний після спільної з Мінфіном зустрічі з представниками МВФ в Києві 4 вересня.
За його словами, зобов’язання, закріплені за Національним банком до п’ятого перегляду, виконані майже в повному обсязі, деякі навіть завчасно.
У межах місії Україна зосередиться на можливостях акумулювання внутрішніх ресурсів для покриття потреб державного бюджету, які зросли, зважаючи на тривалість та інтенсивність війни.
«Завдання дійсно непросте. Ми вбачаємо, що в його вирішенні значну роль відіграватиме робота на внутрішньому борговому ринку», — додав Пишний.
Команда НБУ також проведе окремі дискусії з представниками Фонду щодо оновлення макроекономічного прогнозу, подальшої монетарної політики та продовження реформування фінансового сектору.
«Розуміємо, що цей перегляд не буде простим, але з боку команди НБУ буде зроблено все можливе для його успішного завершення та досягнення бажаного результату», — написав Пишний.
Він зазначив, що також обговорюватимуться питання підтримання достатнього рівня міжнародних резервів та збереження макрофінансової стабільності. Важливе значення матиме пошук оптимального комплексу заходів монетарної та фіскальної політики.
«Плануємо розглянути траєкторію середньострокового державного бюджетування, що важливо для розуміння потенційного фінансування в межах механізму Extraordinary Revenue Acceleration Loans (ERA). Наразі донори зосереджені на пошуках рішень щодо його практичної реалізації», — пояснив очільник НБУ.
Він упевнений, що фінансовий інструмент, забезпечений майбутніми доходами від знерухомлених російських активів, може надати Україні додатковий фінансовий ресурс вже у 2025 році.

Довідка Finance.ua:

  • МВФ та Україна схвалили угоду про EFF з доступом до фінансування у розмірі $15,4 млрд 31 березня 2023 року;
  • від початку 2024 року Україна отримала $16 млрд зовнішнього фінансування, з яких $15 млрд надано як кредити і $1 млрд — у формі безповоротних грантів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас