«Є здоровий курс»: в ОП не радять українцям купувати валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Є здоровий курс»: в ОП не радять українцям купувати валюту

Валюта
4464
Заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма не радить українцям знімати готівку у банкоматах і купувати долари.
Про це він заявив в ефірі програми «Право на владу» на каналі 1+1.
«Є певний здоровий курс. Це 27, максимум 28,5 грн. А є спекулятивний курс, який створюється, коли люди малюють собі віртуальні сценарії, ймовірність яких дуже низька. Це блокада, бомбардування тощо. Ці сценарії починають закладати у фінансові ринки. З’являється паніка. Який би не створювався інформаційний тиск, курс долара не повинен перевищувати 30 грн. Резервів НБУ більш ніж достатньо, щоби вгамувати паніку. Якщо є бажання купити долар по 28 чи навіть по 29,5, купіть. Але ви втратите, тому що протягом 2−3 місяців курс відкотиться на нормальний рівень у 27−28 грн, і хтось втратить 5−10% заощаджень», — сказав Шурма.
В ОП запевнили, що НБУ і комерційні банки мають достатньо ліквідності для забезпечення будь-якого зняття готівки з карток.
«Вільна ліквідність банківської системи становить 200 млрд грн. Це ті кошти, які можуть бути миттєво видані населенню, але готівка — це завжди більший ринок, ніж кошти на картках», — додав він.

Довідка Finance.ua:

  • за минулий тиждень курс долара до гривні на різних сегментах валютного ринку змінився різноспрямовано;
  • член правління НБУ Юрій Гелетій розповідав, що регулятор обговорює різні сценарії розвитку подій та має плани на будь-який випадок, але поки що не розглядає застосування регуляторних обмежень чи адміністративних заходів.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас