НБУ готовий до найгірших сценаріїв, але поки не планує жодних регуляторних обмежень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ готовий до найгірших сценаріїв, але поки не планує жодних регуляторних обмежень

Валюта
1586
Член правління НБУ Юрій Гелетій у інтерв’ю ZN.UA розповів, що регулятор обговорює різні сценарії розвитку подій та має плани на будь-який випадок, але поки що не розглядає застосування регуляторних обмежень чи адміністративних заходів.
«Ситуація на валютному ринку є абсолютно задовільною. Радикальні сценарії також не на часі. Ми сподіваємося, що підтримка України з боку наших партнерів, геополітична розрядка і деескалація дадуть нам змогу навіть не говорити про перспективи реалізації цих планів», — зазначив Гелетій.
Його колега Сергій Ніколайчук розповів, що у НБУ є певні тригери, відповідно до яких застосовуватимуться ті чи інші плани дій, але наразі підстав для їх впровадження, на переконання НБУ, немає.
«На сьогодні у нас економіка набагато стійкіша до кризових подій порівняно з попередніми кризовими епізодами. Те ж саме можна сказати і про банківську систему. Щорічний стрес-тест, який ми проводили торік, показав, що навіть за негативного сценарію ризики банківської системи є досить незначними. Суттєво зменшився порівняно з тестом дворічної давності кредитний ризик. Навіть за несприятливим сценарієм, з урахуванням виконаної банками домашньої роботи, майже всі банки станом на 1 січня 2022 року мають нормативи достатності капіталу вищі за встановлені необхідні рівні. Банківська система зберігає дуже високий рівень ліквідності. Тож ми спокійні щодо стану банківської системи», — додав Ніколайчук.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас