Під «роздачу» потраплять не ті: думка експерта щодо нового податку на нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під «роздачу» потраплять не ті: думка експерта щодо нового податку на нерухомість

Особисті фінанси
9751
Ріелтори проаналізували закон №5600, відповідно до якого з початку поточного року діють нові правила оподаткування угод з нерухомістю. Зокрема, вводиться ще один податок: на третій і всі наступні за рік продажі.
За словами експертів, насамперед закон торкнеться житла на первинному ринку.
Про це Finance.ua розповіли у Харківському агентстві нерухомості.
«Автори закону, швидше за все, розраховували зобов’язати платити податок інвесторів – тобто тих, для кого купівля і перепродаж нерухомості є бізнесом. Ідея, на мій погляд, цілком здорова. Але реалізація на жаль, «кульгає». Річ у тім, що підстави для податку з’являються тоді, коли відбувається перехід права власності від одного власника до іншого. Саме ж право власності з’являється тільки після введення будинку в експлуатацію», – повідомила директор компанії «ХАН (Харківське агентство нерухомості)» Олена Манжос.
До чого це призведе? Як зазначила експерт, інвестори будуть обходити це податкове навантаження так само, як робили це раніше. На етапі «котловану» вони купують право власності на цінні папери або просто бронюють у забудовника майбутній об’єкт нерухомості. І потім до здачі об’єкта в експлуатацію переуступають це право власності іншому покупцю. І, ясна річ, за вищою ціною.
Нагадаємо, що податок стосується таких видів нерухомості:
  • квартира або її частина;
  • будинок або його частина;
  • кімната;
  • садовий будинок і господарські будівлі, а також земля під ними;
  • гараж;
  • земельна ділянка.
Скільки податків платили раніше? До прийняття закону формула податку була така: перший продаж – 0% із загальної суми продажу, другий і всі наступні за рік продажі – 5% і військовий збір – 1,5%. Разом 6,5%
«На сьогодні до цієї формули додається ще один податок: з третього і всіх наступних продажів – 18% плюс 1,5% військовий збір. Разом – 19,5%, але увага: не від загальної суми, а від прибутку. При цьому закон не враховує зростання курсу валют, тоді як ціни вторинного ринку традиційно номінуються в доларі. І «під роздачу» потраплять ті власники, які придбали нерухомість до 2016 року, тобто до різкого зростання курсу долара», – додала Олена Манжос.
Для прикладу експерт навела таку ситуацію: 10 років тому людтна купила квартиру за 250 тис. гривень. На той момент, в доларовому еквіваленті – 31 250 доларів за курсом 8 гривень за 1 долар. Сьогодні за курсом ця квартира буде коштує близько 890 тис. гривень. Тобто, прибуток складе 640 тис. гривень, а податок з нього – близько 124 800 гривень.
Тому продавцям, як мінімум, доведеться ретельніше розставляти пріоритети: в якому порядку продати і коли саме продати, щоб звести податки до мінімуму. Звісно, на ринку не так багато продавців, які здійснюють три і більше угод на рік. Однак, об’єктивно, такі операції є. Наприклад, власник в один календарний рік у зв’язку з переїздом може продавати квартиру, дачу, гараж і земельну ділянку.
Підбиваючи підсумок, експерт з нерухомості заявила, що закон вимагає серйозного доопрацювання в частині реалізації цих і багатьох інших аспектів. Разом з тим, в ньому є і позитивні рішення. Наприклад, передбачається, що суму податку може бути зменшено на обсяг вкладених в об’єкт нерухомості інвестицій. Однак ніде чітко не прописано, що саме будуть враховувати як інвестицію, а також незрозуміло, яка інстанція в подібних випадках буде розраховувати прибуток, з якого потрібно сплатити податок.
До речі, про цікаві нововведення і фінансові новини в інших країнах ми також пишемо в телеграм-каналі Finance_ukr. Приєдуйтесь і ви! 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас