День фінансів: скільки коштує кредит, розміри пенсій в Україні, способи застрахувати картку від шахраїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів: скільки коштує кредит, розміри пенсій в Україні, способи застрахувати картку від шахраїв

329
П’ятниця, 14 січня. Розповімо про те, як за рік змінилися ставки за кредитами, тарифи, розмір пенсій.
Ставки за кредитами. За даними НБУ, процентні ставки за новими кредитами банків для населення в грудні 2021 року в національній валюті становили 32,0% річних. У порівнянні з аналогічним періодом в 2020 ставки знизилися на 3,9%.
  • За даними того ж НБУ, обсяг кредитів, виданих комерційними банками корпоративному сектору та фізичним особам, скоротився в грудні на 0,5% до 1 043,694 млрд гривень. Водночас у 2021 році обсяг кредитів економіці збільшився на 10% з 948,386 млрд гривень до 1 043,694 млрд гривень.
Крім того, в Україні активно зростають обсяги мікрокредитування. У кризовий 2020 рік виручка ТОП-20 найбільших МФО, які видають такі позики, зросла з 11,2 до майже 14 мільярдів гривень, а сам ринок за останні 4 роки зріс в 4,5 рази. Як молодій компанії досягти успіху в такому висококонкурентному середовищі, Finance.ua розповідає у матеріалі за посиланням:

Бізнес на онлайн-кредитах: Як заробити там, де багато конкурентів?

Оренда квартир. Як свідчать дані Держстату, середня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири за 2021 рік по Україні зросла на 10,0% з 3903 до 4294 гривень. На першому місці за вартістю оренди місто Київ – 8 513 гривень. Найдешевші квартири в Івано-Франківській області (2 619 гривень), Сумській області (2 364 гривні) та Луганській області (2 256 гривень).
Тарифи на проїзд у міському транспорті. За січень-грудень 2021 року тарифи на проїзд у міському транспорті в Україні зросли на 32,8% – з 5,5 гривень до 7,3 гривень. Найвища вартість проїзду в Івано-Франківській області, де квиток подорожчав на 66,7% з 6 гривень до 10 гривень. Найнижча вартість проїзду у Волинській обл. (4 грн). У Києві вартість залишилася на рівні 8 грн.
Розміри пенсій. Згідно з інформацією Пенсійного фонду, середній розмір пенсії за рік зріс, але пенсіонерів стало менше. Найвищий рівень пенсій в Києві – 5 474 грн і в Донецькій області. Найменші пенсії до 2 тис. грн отримують 13,4% українців. Від 2 тис. грн до 3 тис. грн отримують 35,6 відсотків пенсіонерів. Від 5 тис. грн до 10 тис. грн – від 15,4% осіб. Найвищі пенсії отримують лише 4,7% (понад 10 тис. грн).
Тарифи на розподіл газу. В Україні з 1 січня діють нові тарифи на розподіл газу – у середньому вони зросли на 3,9%, але для кожного окремого облгазу розмір тарифу визначається окремо. Сума в платіжці за розподіл газу залежить від обсягів спожитого палива. Плата за розподіл газу не нараховується лише тим домогосподарствам, яким офіційно було припинено постачання (розподіл) газу.
Також сьогодні говорили про таке:
Хакери атакували урядові сайти. У ніч з 13 на 14 січня відбулася масштабна кібератака на урядові сайти. Зокрема, постраждали офіційні веб-ресурси Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти і науки, Кабміну, а також сайт «Дія». Наразі Держспецзв’язку спільно зі Службою безпеки України та кіберполіцією збирає цифрові докази та займається дослідженням кіберінциденту.
Українцям можуть заблокувати банківські картки. Відповідно до норм закону “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом…” українські банки мають право заблокувати картку клієнта і звернутися до нього за роз’ясненнями. Це може статися в разі нетипових операцій, які не відповідають фінансовим можливостям клієнта. Водночас банки встановлюють власні норми системи фінмоніторингу, жорсткість яких може відрізнятися.
Додамо, що з появою і розвитком інформаційних технологій щодня з’являються все нові витончені схеми обману. Найцікавіша цільова аудиторія для шахраїв – банківські клієнти. У новому матеріалі Finance.ua розповідає, що робити, якщо вкрали гроші з картки та чи варто страхувати картку від шахраїв:

Як застрахуватися від шахрайства з вашою банківською карткою 💳

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас