Чому доставка газу подорожчала, та чи можна платити за неї менше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому доставка газу подорожчала, та чи можна платити за неї менше

Енергетика
3661
В Україні з 1 січня діють нові тарифи на розподіл газу – в середньому вони зросли на 3,9%.
Як дізнався Finance.ua від консультаційного центру ГазПравда, тарифи залежать від регіону, кількості споживачів та розміру витрат для сталого функціонування газорозподільних систем.
Чому платіжка зросла, якщо споживання газу не змінилося
Зростання плати за розподіл газу пов’язано із затвердженням нових тарифів на послугу з 1 січня 2022 року.
В середньому по Україні доставка (розподіл) газу подорожчала на 3,9%. Але для кожного окремого облгазу розмір тарифу визначається окремо: він залежить від регіону, кількості споживачів і розміру витрат для сталого функціонування газорозподільних систем. Саме тому варіюється і відсоток, на який зросла плата за доставку газу того чи іншого оператора ГРМ.
Чому для розрахунку плати за розподіл газу враховано більше кубів газу, аніж фактично використано за газовий рік
Сума в платіжці за розподіл газу залежить від об’ємів спожитого палива. За основу береться об’єм використаного палива за попередній період (на 2022 рік це період з 1 жовтня 2020 року по 30 вересня 2021 року), який ділиться на 12 і множиться на тариф місцевого Оператора ГРМ.
Проте є мінімальні обсяги споживання, визначені пунктом 2 глави 6 розділу VI Кодексу ГРМ, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494:
  • 39 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;
  • 126 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, або об’єкта споживача, що не є побутовим.
Отже, навіть якщо ви споживаєте менше, вам нараховуватимуть ці мінімальні обсяги.
Як не переплачувати за розподіл газу
Якщо споживач не користується газовим котлом, тоді йому варто звернутись до свого Оператора ГРМ із заявою про відключення газового котла, та змінити категорію споживання у договорі про розподіл газу (наприклад на «для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі»).
Хто може не платити за розподіл газу
Плата за розподіл газу не нараховується лише тим домогосподарствам, яким офіційно було припинено постачання (розподіл) газу, що підтверджується відповідним Актом припинення газопостачання.
Газопостачання має бути не просто припинено (опломбовано), а також має бути розірвано договір з розподілу газу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас