Що робити, якщо мігранту в Польщі не дали карту побиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що робити, якщо мігранту в Польщі не дали карту побиту

Особисті фінанси
5595
Відмова в отриманні карти побиту — один з найнеприємніших моментів, який може статися з мігрантами в Польщі. У більшості випадків у подібній ситуації іноземців охоплюють страх і паніка, адже вони не знають, як діяти і які заходи вжити, щоб уникнути депортації.
Finance.ua як портал, що піклується про ваші гаманці, розповідає, які бувають формати відмови і що робити, якщо прийшла відмова в карті побиту.
Причини відмови. Як пише портал jobian.com, причини відмови в карті побиту бувають трьох видів, і розрізняють їх за етапами розгляду заяви, за якою іноземець бажав отримати карту побиту:
  • відмова приймати заяву;
  • призупинення розгляду заяви;
  • відмова по карті побиту після повного ознайомлення із заявою та документами.
Відмова прийняти заяву. Головною причиною відмови на етапі подачі заяви на карту побиту є відсутність одного або кількох документів. Або якщо будуть виявлені помилки в документах на карту побиту, відмова буде неминучою.
Нагадаємо, що для подачі заяви на розгляд справи необхідні такі документи:
  • анкета-заява;
  • підтвердження про законне перебування на території країни (трудовий договір, довідка з польського вузу, свідоцтво про шлюб тощо);
  • оригінал і кілька копій всіх сторінок закордонного паспорта;
  • документ, що підтверджує наявність житлоплощі (договір про оренду);
  • чотири фотокартки;
  • страховий поліс, який покриває витрати на лікування на повний період перебування в Польщі, або довідка про відрахування на державне соціальне страхування (ZUS);
  • квитанція про сплату гербового внеску;
  • документ-підтвердження про наявність регулярного джерела доходу (трудовий договір).
У разі відсутності одного з документів воєводське управління у справах іноземців повідомляє про це заявнику і просить донести необхідні документи протягом семи днів. Якщо з якихось причин донести документи не вдасться, воєводське управління у справах іноземців буде змушене видати відмову на отримання карту побиту.
Призупинення розгляду заяви. Якщо при подачі документів не було виявлено недостачі, у воєводському управлінні у справах іноземців на іноземця відкривають справу і передають її на подальший розгляд. В такому випадку іноземцю ставлять штамп у паспорті. Це свідчить про те, що він подав документи на карту побиту і зараз очікує рішення воєводи про видачу карти побиту. Завдяки штампу в паспорті перебування мігранта в Польщі стає легальним на період розгляду справи.
На даному етапі можуть відмовити в карті, якщо про іноземця спливли приховані факти, які забороняють йому отримати посвідку на проживання Польщі або перебувати на її території. Також причиною може бути зміна адреси проживання іноземця в Польщі.
Відмова після повного ознайомлення із заявою та документами. Від подачі документів до отримання негативної децизії (рішення воєводи про відмову на видачу карти побиту) може пройти кілька місяців. При отриманні негативної децизії в ній будуть вказані точні причини відмови в карті побиту. Що робити в такій ситуації? Саме після отримання негативної децизії іноземець має право подавати на апеляцію протягом 14 днів. В іншому випадку його чекає депортація.
Відмову на даному етапі можна отримати через набагато більш вагомі порушення, ніж відсутність документів. Наприклад, якщо заявник перебуває у списках SIS або його перебування на території Польщі порушує умови безпеки її громадян.
Апеляція. Подавати апеляцію на карту побиту можна тільки тоді, коли іноземцю видали негативну децизію і в ній описали підстави для відмови. Це відбувається на останньому етапі розгляду справи. Не варто зволікати з апеляцією, адже воєводство дає всього два тижні, щоб подати заяву до суду, або 30 днів, щоб покинути територію Польщі.
Через незнання місцевих законів українські мігранти часто програють в апеляції. Ускладнити ситуацію також може незнання польської мови. Тому краще звернутися до досвідчених польських юристів. Вони не лише пояснять вам точну причину, чому вам відмовили в карті побиту, а й допоможуть з подачею апеляції.
Повернення грошей. Безумовно, після отримання негативної децизії іноземець має право повернути гроші за сплачене державне мито в розмірі 340 злотих. На повернення грошей польський уряд дає п’ять років. Це досить тривалий термін, за який у кожного буде можливість подати заяву на повернення грошей. Щоб забрати гроші, слід звернутися до воєводського управління у справах іноземців, де було здійснено оплату, і подати заяву. У заяві треба вказати дані заявника, інформацію про оплату і спосіб отримання грошей. Заяву буде розглянуто протягом 30-60 днів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас